Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 6 september 2007

Project Amsterdam en Zaltbommel 'Verborgen Vrouwen. stadskluizenaressen, geestelijke maagden en vrouwen van nu'

29 september tot en met 4 november 2007

Diverse activiteiten staan dit najaar in het teken van een bijzonder project: 'Verborgen Vrouwen'. De tot nu toe verborgen rol van onafhankelijke religieuze vrouwen in de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw wordt onthuld met een expositie in Museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam, een weekendmanifestatie in Zaltbommel, concerten, debatten, de presentatie van een boek en van de website. www.verborgenvrouwen.nl

Een bijzonder project
Aanleiding zijn de inzending van een team van de Leidse universiteit onder leiding van literatuurhistoricus dr. Geert Warnar voor de Academische Jaarprijs 2006 en de publicatie van het boek Lives of the Anchoresses over middeleeuwse stadskluizenaressen van historicus dr. Anneke Mulder-Bakker in 2005. Intrigerende historische verschijnselen, zoals de vrijwillig in een 'kluis' gemetselde stadskluizenaressen, dienen als prikkelend uitgangspunt voor reflectie over de actuele rol van daadkrachtige religieuze vrouwen. Dit gebeurt in twee debatten en aan de hand van twaalf kunstwerken die speciaal zijn gemaakt voor de expositie 'Verborgen Vrouwen. Geestelijke maagden in Ons' Lieve Heer op Solder'.

Expositie 'Verborgen Vrouwen. Geestelijke Maagden in Ons Lieve Heer op Solder' 29 september tot en met 4 november 2007, Amsterdam Onlangs doken in de archieven van de Augustijnen de namen van meer dan twintig 'geestelijke maagden' op. Deze onafhankelijke vrouwen werkten als vrijwilligsters voor Petrus Parmentier (1599-1681), de eerste priester van de toenmalige katholieke schuilkerk. De expositie belicht hun leven en taken. Aan de hand van voorwerpen, tekeningen en documenten wordt de tot nu toe verborgen geschiedenis van deze vrouwen belicht. Dit gebeurt in combinatie met de kunstwerken van twaalf hedendaagse vrouwelijke kunstenaars die zijn uitgenodigd hun visie te geven op dit bijzondere thema: Maria Roosen, Elly Strik, Merina Beekman, Krien Clevis, Soheila Najand, Mirjam van Tilburg, Hieke Pars, Ingeborg Meulendijks, Risk Hazekamp, Titia Ex, Kostana Banovic en Atousa Bandeh.

Weekendmanifestatie Zaltbommel 'Verborgen Vrouwen. Middeleeuwse stadskluizenaressen' zaterdag 13 oktober en zondag 14 oktober 2007, Maartenskerk, Zaltbommel In het weekeinde van 13 en 14 oktober 2007 komt de wereld van de middeleeuwse stadskluizenares tot leven in de Maartenskerk van Zaltbommel, met reconstructies van het oorspronkelijke interieur van de kerk (waaronder de kluis), rondleidingen, lezingen, een middeleeuwse klucht en koorzang. Het hoogtepunt is de uitvoering door het vrouwenkoor Femmes Vocales o.l.v. dirigente Sylvia van der Vinne dat delen uit de 13de -eeuwse liturgie van het Sacramentsfeest van stadskluizenares Juliana van Cornillon voor het eerst ten gehore brengen. De manifestatie belicht een bijzonder fenomeen in de middeleeuwse religieuze cultuur. Stadskluizenaressen kozen voor een zelfstandig vormgegeven geloofsleven door zich vrijwillig in cellen of kluizen bij de grote stadskerken te laten inmetselen. Daar ontpopten zij zich als informele godsdienstleraressen, raadsvrouwen of bemiddelaars tussen God, de kerkelijke autoriteiten en de gewone gelovigen.

Concerten
Het koor Femmes Vocales o.l.v. dirigente Sylvia van der Vinne brengt voor het eerst sinds de Middeleeuwen delen uit de 13de-eeuwse liturgie van het Sacramentsfeest: Zaterdag 13 oktober 2007, om 15.30 uur, Maartenskerk, Kerkplein 1, Zaltbommel. Zondag 14 oktober 2007, om 16.00 uur, Maartenskerk, Kerkplein 1, Zaltbommel. Zaterdag 20 oktober 2007, lunchconcert: Waalse Kerk, Oudezijds Achterburgwal 159, Amsterdam.

Debatten
Vrijdag 19 oktober 2007, van 14.30 tot 17.00 uur: 'Vrouwen en religie in het verleden', o.a. met dr. Anneke Mulder-Bakker, Bethaniënklooster, Barndesteeg 6B, Amsterdam.

Woensdag 7 november 2007, vanaf 19.30 uur: 'Vrouwen en religie anno nu', o.a. met prof. dr. Saskia Wieringa, directeur IIAV, Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV), Obiplein 4, Amsterdam.

Boekpublicatie
'Verborgen Vrouwen. Kluizenaressen in de middeleeuwse stad', de Nederlandse vertaling van het werk van dr. Anneke Mulder-Bakker, verschijnt op 19 oktober bij Uitgeverij Verloren, 216 pag. ingenaaid, geïllustreerd (deels in kleur), ISBN 978-90-6550-996-3, prijs: ¤ 25.

Voor het volledige programma en reserveringen: www.verborgenvrouwen.nl

Week van de Geschiedenis
'Verborgen Vrouwen' maakt deel uit van de Week van de Geschiedenis 2007 (12 t/m 21 oktober 2007). De Week van de Geschiedenis wordt georganiseerd door Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis. www.weekvandegeschiedenis.nl

Aan het project nemen deel: Universiteit Leiden, Museum Ons' Lieve Heer op Solder, Stichting Sint Maarten Zaltbommel, de Vereniging voor VrouwenGeschiedenis en het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Leids Universiteits Fonds, de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het VSBfonds en Vereeniging tot Weldadigheid van den Allerheiligsten Verlosser.