Ingezonden persbericht


Free Burma! campagne JS in PvdA probeert beleid Tweede Kamer te beïnvloeden met petitie

De Jonge Socialisten in de PvdA roepen mensen van alle politieke gelederen op om de Tweede Kamer te beïnvloeden door onderstaande petitie te steunen.

De Tweede Kamer stemt aanstaande dinsdag over verscheidene moties met de hieronder beschreven standpunten. Sommige politieke partijen willen hier niet mee instemmen. Dat probeert de JS te veranderen door iedereen op te roepen een politieke petitie te ondertekenen. Deze petitie met de lijst van ondertekenaars stuurt de JS naar alle Buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer. Daarmee laat Nederland zien dat zij wil dat de politieke partijen voor de moties stemmen en dat de regering over gaat tot echte actie om Birma te democratiseren!

Motie: Sancties

De huidige EU-sancties zijn erg beperkt:

- Birmese staatsbedrijven worden er niet door getroffen;
- Bedrijven als Total doen gewoon investeringen in Birma en exporteren gas, olie en hout;
- Nederlandse en andere bedrijven importeren uit Birma;
- Toeristen bezoeken het land massaal. Veel toeristen weten echter helemaal niet wat er aan de hand is in Birma.

Daarom willen wij dat:

- De regering ervoor gaat zorgen dat Birmese staatsbedrijven en gas-/olie-/hout-bedrijven niet meer mogen exporteren naar Europa;
- Er een importverbod komt op producten uit Birma
- Er geen investeringen meer gedaan mogen worden in Birma;
- Alle reisgidsen prominent gaan vermelden wat er in Birma aan de hand is.

Sancties alleen zijn niet genoeg!

Motie: Speciale EU gezant voor Birma
Diplomatieke inspanning blijft nodig om te voorkomen dat het Birmese bewind zich terug trekt in een volledig isolement en de bevolking onbereikbaar wordt voor humanitaire hulp. Het is dus cruciaal dat de EU contact houdt met het Birmese bewind en de situatie in Birma in de gaten kan blijven houden.

Daarom vragen wij de regering om zich in EU-verband in te spannen voor de benoeming van een speciale EU gezant voor Birma. Deze moet snel toegang krijgen tot het land en in gesprek treden met bewind. Daarnaast moet deze gezant druk uitoefenen op de buurlanden van Birma, China, India, Thailand, Indonesië en de organisaties ASEAN en ASEM.

----------


Ingezonden persbericht