Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 29 september

Fryslân, 29-09-2007 o Politieberichten van vrijdag 28 september 07.00 uur t/m zaterdag 29 september 11.00 uur.

Tjalleberd: eenzijdig ongeval, auto in de sloot
De politie heeft vrijdag omstreeks 06.30 uur een eenzijdig ongeval afgehandeld op de Rijksweg A7 links. Een 53-jarige automobilist uit Gorredijk reed, ter hoogte van Tjalleberd, in de richting Drachten Heerenveen en haalde een vrachtwagen in. Bij het invoegen raakte de bestuurder van de auto de macht over het stuur kwijt door harde wind en aquaplaning. Hierdoor raakte de auto via de vluchtstrook en de rechterberm in de sloot. De auto raakte flink beschadigd en moest door een bergingsbedrijf worden afgesleept.

Leeuwarden: autos bekrast
De politie onderzoekt de vernielingen aan zes autos die stonden geparkeerd aan de Hobbemastraat. De vernielingen zijn gepleegd tussen donderdagavond en vrijdagochtend. De politie heeft s nachts nog een zoekslag gemaakt naar eventuele verdachten maar er werd niemand aangetroffen. Alle eigenaren van de autos hebben aangifte gedaan.

Burgum: diefstal van vier bosmaaiers
De politie onderzoekt de diefstal van vier bosmaaiers. De bosmaaiers stonden in een busje, waarvan de laadklep open stond. Het busje stond geparkeerd aan de Burgemeester Steenhuisenlaan. De goederen zijn gestolen tussen donderdag 17.30 uur en vrijdag 07.00 uur. Het gaat om vier maaiers van het merk Stihl, type FS550L. Aangifte, namens een bedrijf uit Drachten, is gedaan door een 45-jarige inwoner van Burgum.

Wolvega: politie houdt twee verdachten aan na ruzie in winkel De politie heeft vrijdagmiddag nabij het centrum van Wolvega twee Polen van 26 en 43 jaar aangehouden. Het tweetal had in een winkel aan de Heerenveenseweg ruzie gekregen met de 45-jarige eigenaar uit Wolvega. De Polen bedreigden daarbij vermoedelijk de eigenaar van de winkel met een alarmpistool en een mes. Uiteindelijk verlieten de twee winkel en ging er lopend vandoor. Een voorbijganger waarschuwde via
1-1-2 de politie. Op aanwijzing van een getuige konden agenten de twee Polen nabij het centrum aanhouden. Tijdens de fouillering van de verdachten vonden agenten een alarmpistool en mes. De twee zijn voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding van de ruzie is nog onbekend.

Oudega (Wymbritseradiel): inbraak in caravan
De politie onderzoekt een inbraak in een caravan op een camping aan de Tsjerkewei. Tussen woensdagmiddag en vrijdagmiddag werden uit caravan een tv, een schotelantenne en een aantal dvds weggenomen. Het is nog onbekend hoe men binnen is gekomen. Een 57-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Oldelamer: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Hoofdweg. Vrijdagmiddag werd uit de woning een geldkistje met daarin een geldbedrag weggenomen. Met behulp van een sleutel kwam men binnen. De 24-jarige bewoner deed aangifte.

Drachtstercompagnie A7: auto in brand
De politie heeft vrijdagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een auto op de A7 nabij Drachtstercompagnie. Door nog onbekende oorzaak vatte de auto van een 59-jarige inwoner van Gerkesklooster vlam. De brandweer kwam snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de auto geheel uitbrandde.

Nes A32: auto in sloot na eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagavond laat een eenzijdig ongeval op de A32 afgehandeld. Een 24-jarige automobilist uit Steenwijk was met zijn radio bezig. Hierdoor had hij niet in de gaten dat er een auto voor hem reed. Om een aanrijding te voorkomen maakte de Steenwijker een stuurcorrectie, waardoor hij in de slip raakte en in uiteindelijk met zijn auto in de sloot belandde. De bestuurder raakte niet gewond en kon zelfstandig uit zijn voertuig komen. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit de sloot gehaald.

Kornwederzand: grote verkeerscontrole op Afsluitdijk
De politie heeft vrijdag in samenwerking met de Douane, de Koninklijke Marechaussee, Brandweer Fryslân, het Korps landelijke politiediensten en Rijkswaterstaat van 17.30 uur tot 23.30 uur een grote
verkeerscontrole op de Afsluitdijk gehouden. Tijdens de controle werden ruim 2500 voertuigen gecontroleerd, waarbij met name werd gelet op alcohol- en/of drugsgebruik, verdachte personen en illegale goederen. Hierbij werd onder andere gebruik gemaakt van een kofferscan, een drugshond en een CAT-scan. Tijdens de controle werd een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Na onderzoek door de Marechaussee bleek dat de man onrechtmatig in Nederland verbleef. Daarnaast werden drie bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Naast een rijverbod kregen de drie een proces-verbaal. Van één van hen, een 42-jarige inwoner van Heerhugowaard, werd ook het rijbewijs ingevorderd. De bestuurder blies tijdens de ademanalyse namelijk 775 ug/l. Tijdens de controle werd verder één keer proces-verbaal opgemaakt voor een snelheidsovertreding van 38 kilometer per uur, één keer voor te donkere ruiten, één keer voor het bezitten van een honkbalknuppel die als wapen kon worden gebruikt, één keer voor het misbruiken van een handelaarkenteken en één keer voor het ontbreken van een logboek bij een koelinstallatie.

Leeuwarden: diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een rode Ford Escort 1.4 met kenteken SR-20-JP. De auto werd vrijdagavond vanaf de Bredeplaats gestolen. Op de motorkap van de auto is een groot paard met vleugels gespoten. De 43-jarige eigenaresse uit Leeuwarden deed aangifte.

Harlingen: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling De politie heeft vrijdagavond een 49-jarige inwoner van Minnertsga en een 48-jarige buschauffeur uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man uit Minnertsga was onder invloed van alcohol en wilde op de Waddenpromenade in een pendelbus stappen. Hij gedroeg zich recalcitrant en er ontstond ruzie met de buschauffeur, waarbij over en weer werd geslagen. Inmiddels was de politie gewaarschuwd, waarna de man uit Minnertsga werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden. Daar aangekomen raakte de verdachte onwel. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Later die avond werd ook de buschauffeur aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Goutum: burger houdt vandaal aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 41-jarige inwoner van Goutum geassisteerd bij een aanhouding van een 16-jarige vandaal uit Weidum. Zaterdag omstreeks 01.50 uur hoorde men op de Bredyk twee klappen. De Goutumer verliet direct zijn woning en zag nog net enkele jongeren wegfietsen. De man stapte in zijn auto en zette de achtervolging in. Nabij de stoplichten van Techum kon hij de 16-jarige achterhalen. Zijn drie vrienden lieten hem in de steek en vluchten de weilanden in. De agenten namen de verdachte over en noteerden zijn naam. Na een goed gesprek gaf de jongen ook de namen van zijn drie vrienden. De vier hadden op de Bredyk tegen enkele spiegels van autos getrapt. De jongeren zullen binnenkort op het politiebureau worden uitgenodigd om de schade te regelen. Tevens zal er dan proces-verbaal worden opgemaakt.

Nijetrijne: politie houdt vier inbrekers aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier inwoners van Wolvega van 17, 18, 19 en 21 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak. Een getuige had gezien dat de vier een terrein van een bedrijf aan de Pieter Stuyvesantweg waren opgegaan. Aangezien de getuige het niet vertrouwde waarschuwde hij via 1-1-2 de politie. De agenten kwamen snel ter plaatse en zochten het bedrijfsterrein af. De vier werden hier niet aangetroffen. Met behulp van een politiehond werd de omgeving rondom het bedrijf afgezocht. Al snel had de politiehond twee verdachten gevonden. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Later die nacht kwamen de andere twee verdachten zich ook melden bij het bureau in Wolvega. Alle vier zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten na vechtpartij
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nieuwestad twee vrouwen van 16 en 17 jaar en een man van 25, allen inwoners van Leeuwarden, aangehouden na een vechtpartij. Via het cameratoezicht werd de vechtpartij geconstateerd, waarna de agenten door de Meldkamer Fryslân naar de Nieuwestad werden gestuurd. Eenmaal ter plaatse bleek dat de vechtpartij net was afgelopen. Toen agenten met de betrokkenen in gesprek gingen werd één van de agenten bedreigd door de 25-jarige man. De Leeuwarder werd hierop aangehouden. De twee vrouwen bemoeiden zich met de aanhouding, waarna ook zij werden aangehouden. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: politie houdt inbreker op heterdaad aan
De politie heeft zaterdagochtend vroeg een 27-jarige inwoner van Den Helder aangehouden op verdenking van een inbraak in een hotel aan de Brouwersstraat. Een getuige had gezien dat er een man via het raam het hotel in klom. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De agenten waren snel ter plaatse en zagen de verdachte in het pand. Na aanroepen ging de man er vandoor. Na een achtervolging kon de 27-jarige in Zuiderhaven worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging en bezit van nepwapen
De politie heeft zaterdagochtend vroeg in de Grote Hoogstraat een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging en het bezitten van een nepwapen. De Leeuwarder had in een eetgelegenheid een medewerker bedreigd met een nepwapen. Op aanwijzing van een getuige konden agenten de verdachte aanhouden. Tijdens zijn fouillering vonden agenten een balletjespistool. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Gorredijk: brand in caravan
De politie heeft zaterdagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij een brand in een caravan op een erf van een boerderij aan de Nijewei. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de caravan geheel verloren ging. Bij de brand deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Drachten: man ingesloten ter ontnuchtering
De politie heeft zaterdagochtend omstreeks 06.45 uur een 54-jarige inwoner van Drachten van de Zuidkade gehaald. De man was zwaar onder invloed van alcohol en lag op straat. Hij werd door de agenten overgebracht naar het politiebureau en ter ontnuchtering ingesloten.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie Fryslân heeft in de avond en nacht van vrijdag op zaterdag door de hele provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zes bestuurder werden daarbij betrapt. Drie bestuurders hadden zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat waren (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):
Vrijdag 23.25 uur, Om Den Noort in Wolvega, 55-jarige bestuurder van een personenauto uit Zwolle, 640 ug/l, bestuurder reed met groot licht in de bebouwde kom;
Zaterdag 01.35 uur, Tochmalaan in Kollum, 29-jarige bestuurder van een personenauto uit Kollum, 730 ug/l;
Zaterdag 03.05 uur, Sinnebuorren in Joure, 30-jarige bestuurder van een personenauto uit Joure, 590 ug/l.
Naast de invordering wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal opgemaakt en hebben zij een rijverbod gekregen.