Ministerie van Defensie

29-09-2007 20:21

VENEZOLAANS BEZOEK OP CURAÃAO

De Venezolaanse schepen op de rede van Curacao - Foto: Defensie

Het Venezolaanse fregat Mariscal Sucre en de kustwachtpatrouilleboten Pigargo, Negron en Constitucion zijn vandaag (29 september) de haven van Curaçao op de Nederlandse Antillen binnengelopen. Doel van het bezoek is het evalueren op de marinebasis Parera van de afgelopen week gehouden Nederlands-Venezolaanse oefeningen VenHol en Open Eyes.

In VenHol werkte het stationsschip voor de Nederlandse Antillen en Aruba Hr.Ms. Van Nes en het Venezolaanse fregat Mariscal Sucre drie dagen lang samen. De bemanningen van beide schepen namen daarbij communicatie, manoeuvres, helikopteroperaties en procedures onder de loep.

Tegelijk met VenHol hielden Nederland en Venezuela gezamenlijk de kustwachtoefening Open Eyes. Dinsdagmiddag smolten beide trainingen samen in een grootschalig âsearch and rescueâ scenario. Daarin simuleerden de kustwachtcutters Jaguar en Panter twee schepen in nood en moesten beide fregatten hulp bieden. De oefening kreeg een realistisch einde met een hulpactie voor het barkje Oreama, dat stuurloos op zee ronddobberde.

Na aankomst op Curaçao heette de commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, commandeur Peter Lenselink, de Venezolaanse gasten welkom.

De commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, commandeur Peter Lenselink (rechts), begroet de Venezolaanse admiraal Jose Avelino Goncalves Goncalves na aankomst op Curacao - Foto: Defensie