Ingezonden persbericht


MUSEUM FLEHITE AMERSFOORT
Persbericht
Amersfoort, september 2007

Museum Flehite

Dekkers & Hermkens - schilders
30 september t/m 25 november 2007

In haar tijdelijke expositieruime de Mannenzaal, stelt Museum Flehite recente olieverfschilderijen ten toon van Frank Dekkers en Jeroen Hermkens. Hermkens (kunstenaar van het jaar 2006) is het meest bekend als lithograaf, maar in deze tentoonstelling zijn schilderijen te zien die hij maakte van plekken in Europese steden en in New York. Bijzonder is een schilderij van het Amersfoortse Belgenmonument. Van Frank Dekkers zijn de hem zo typerende landschappen te zien. Nevelige, winterse berglandschappen en Hollandse polderlandschappen wisselen elkaar af. Wat opvalt zijn de fraaie kleuren die hij gebruikt. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus waarin alle werken uit de expositie zijn opgenomen.

Frank Dekkers (1961) en Jeroen Hermkens (1960) zijn allebei opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht en hebben regelmatig samen geëxposeerd. Toch begeven de twee kunstenaars zich in artistiek opzicht op totaal verschillend terrein. Hermkens reist de hele wereld over op zoek naar bijzondere, intrigerende stadsbeelden. Die verwerkt hij terug in Utrecht, in zijn atelier. Dekkers gaat de Hollandse natuur in, op zoek naar unieke beelden die hij meteen op zijn doek vastlegt.

Belgenmonument
Wie de litho's en schilderijen van Jeroen Hermkens ziet, kan niet heen om de krachtige expressie, de doelbewuste penseelstreken en de subtiele kleurkeuze. Het valt op dat mensen meestal ontbreken. "Ik vind zelf dat ik de wereld afbeeld zoals die door de mens wordt gemaakt en bewoond. Zet je daar mensen tussen, dan wordt het al gauw anekdotisch en dat doet afbreuk aan de zeggingskracht. Ik werk expressief, maak er mijn eigen werkelijkheid van", aldus de kunstenaar. Hermkens haalde zijn inspiratie voor de expositie in de Mannenzaal uit wereldsteden zoals New York, maar ook dichter bij huis. Hij schilderde het intieme pleintje bij Museum Mesdag in Den Haag en het achteruitzicht vanuit zijn woning in Utrecht. Speciaal voor Museum Flehite maakte Hermkens een werk van het Belgenmonument. België schonk het monument aan Nederland na de Eerste Wereldoorlog, waarin vlakbij Amersfoort Belgische vluchtelingen werden opgevangen, waaronder kunstenaar Rik Wouters.

Natuurmens
Frank Dekkers legt zich in zijn schilderijen, tekeningen en grafisch werk toe op de natuur: de rivieren, de uiterwaarden, het riet en de begroeiing op de oevers, maar ook de bergen en het Hollandse polderlandschap. Hij doet dat met een aanstekelijke directheid en met minimale middelen, waarmee hij een verbluffend expressieve indruk geeft van het landschap. Dekkers staat heel dicht bij de natuur. Hij maakt zijn schilderijen buiten, ter plekke. Om direct het 'perfecte' moment, met het juiste licht vast te kunnen leggen. De menselijke figuur ontbreekt, net als bij Hermkens, ook bij Dekkers. Zijn werk is elementair; hij reduceert het landschap tot zijn essentie. In de Mannenzaal hangen zijn lichte, ijle berggezichten naast Hollandse landschappen waarin hij met felle kleuren heeft gewerkt.

///////////////////// EINDE BERICHT //////////////////////



Ingezonden persbericht