Digitale Gemeente Houten

Sportbijeenkomst, prima warming-up voor sportconferentie

zondag 30 september 2007 - Bron: PVDA Houten

Op 20 september 2007 organiseerde de PvdA Houten een bijeenkomst over de sport in Houten. Aanleiding voor deze bijeenkomst zijn de belangrijke besluiten over de sport die de gemeente op korte termijn gaat nemen. Er komt een sportvisie en actieprogramma met acties op korte en lange termijn + de kosten ervan. Deze plannen hebben grote betekenis voor o.a. de sportverenigingen en bewoners. .

Inleiding
PvdA gemeenteraadslid Jocko Rensen gaf een inleiding waarom de PvdA een bijeenkomst over sport organiseert. De besluiten die de gemeente gaat nemen zijn belangrijk en de PvdA hoort graag van de aanwezigen hoe zij aankijken tegen de sport in Houten, de gewenste doelstellingen, huidige knelpunten en prioriteiten voor het beleid.

Tijdens deze avond is zowel naar de sport in Houten gekeken, als naar landelijke ontwikkelingen in de sport, die ook voor Houten van belang zijn.
Jocko presenteerde de voornemens uit het PvdA verkiezingsprogramma (zowel landelijk als in Houten) en de uitkomst van een sport enquête van de PvdA Houten op de activiteitenmarkt 2007. De PvdA Houten vindt sport heel belangrijk.

Landelijke ontwikkelingen en trends in de sport Hoogleraar Paul Verweel (Universiteit Utrecht) gaf een presentatie over ontwikkelingen en trends in de sport die in Nederland gaande zijn.

Sport is meer dan alleen bewegen. Sport kent een hele brede functie binnen de samenleving. Het zorgt voor contact en verbinding tussen (groepen) mensen en vormt een tweede opvoedingsniveau (naast de huissituatie en school). Er bestaat een relatie tussen school en sport. Dat sport een brede maatschappelijke functie heeft wordt steeds meer erkend.

Vrijwilligers. Er zijn in de sport enorm veel vrijwilligers actief. Voor heel Nederland gaat het om 1,2 miljoen mensen! Gemeenten moeten durven investeren in deze mensen. Geef ze eens een bloemetje, betaal mee aan een cursus. Het is vele malen goedkoper dan professionele krachten inschakelen. Wat ook helpt is als sportverenigingen iemand in dienst kunnen nemen die de lastige klussen doet die vrijwilligers liever niet doen.

De individualisering maakt het lastiger voor sportverenigingen. Mensen blijven minder vaak lang bij een sportvereniging, en wisselen bijvoorbeeld om de paar jaar van sport. Dat maakt het moeilijker om mensen bij de vereniging te betrekken.

Niet alleen sportverenigingen zorgen voor sport. Ook scholen worden ingeschakeld om kinderen te laten bewegen. De gymleraar moet weer de scholen in. Ook het sociaal welzijnswerk heeft relaties met de sport, kinderen vinden het leuk om te bewegen en op deze manier kan met veel kinderen een band worden opgebouwd.

Paul Verweel roept op om trots op sportverenigingen te zijn. Durf te investeren in accommodaties, ze moeten er goed uitzien. Dat heeft ook een pedagogisch effect, dan zijn mensen er zuiniger op en voelen ze zich er meer mee verbonden. Sportverenigingen zijn veel te bescheiden: het is allemaal liefdewerk oud papier. Het welzijnswerk moet meer bij de sport betrokken worden, bijvoorbeeld voor de begeleiding van moeilijk opvoedbare jongeren. Sportclubs moeten zelf visie geven en niet volgzaam de politiek afwachten. Zo moeten sportclubs zelf bijvoorbeeld 2 verenigingen in een stad aanwijzen die voor topsport in aanmerking komen.

De politiek investeert nog te weinig in de sport. Bij de verdeling van gelden wordt te vaak eerst gekeken naar onderwijs, zorg, wegen en pas op het allerlaatst naar sport. Dit terwijl de investeringen in sport zich ruimschoots terugverdienen.

Wat moeten de sportdoelstellingen van Houten zijn? De aanwezigen geven hun zienswijze op wat de sportdoelstellingen van Houten moeten zijn.

Stelling 1: De gemeente moet mensen stimuleren om aan sport te doen Vrijwel alle aanwezigen zijn het eens met deze stelling. De gemeente moet voorwaarde scheppend zijn, zodat mensen aan sport kunnen doen. Daarbij moet geïnvesteerd worden in zaken als accommodaties, goede bereikbaarheid. Sportverenigingen moet de ruimte gegeven worden.

In Houten is ongeveer 10% van de kinderen vanaf 14 jaar te dik. Daarmee volgt Houten het landelijke gemiddelde. Voor kinderen onder de 14 jaar scoort Houten onder het landelijke gemiddelde. Het is goed dat de gemeente bewegen stimuleert want het betaalt zich terug in een betere kwaliteit van leven en gezondheid. Ook kan daarmee leed worden voorkomen van mensen die ziek worden.

Verder moet de gemeente de samenwerking stimuleren tussen sportverenigingen, scholen, buitenschoolse opvang, welzijnswerk. Ook moeten de wijken zo veel mogelijk uitnodigen tot bewegen, met sportvoorzieningen. Aanbod schept vraag, als bijvoorbeeld een halfpipe wordt aangelegd, gaan mensen vanzelf skaten. In Houten komen dankzij een PvdA initatief, extra voetbalkooien. Dit soort initiatieven moeten nog meer genomen worden.

Stelling 2: Alleen de sportverenigingen zijn verantwoordelijk voor de sport
Niemand is het eens met deze stelling, niet alleen de sportverenigingen zijn verantwoordelijk voor de sport, maar ook veel andere partijen.

Stelling 3: Houten moet gaan voor topsport
De presentatie van Paul Verweel wordt aangehaald. Sportclubs zouden zelf het initiatief moeten nemen om binnen Houten 1 of 2 clubs aan te wijzen die voor topsport gaan. Verder is topsport vooral voor sponsors, de gemeente moet zich richten op de breedtesport.

Knelpunten in Houten die sporten belemmeren
Stelling 4: Houten kent momenteel wel knelpunten die sporten belemmeren
De volgende knelpunten worden genoemd:

* De hockeyvereniging kent een grote wachtlijst en de groei van Houten levert een verdere behoefte aan hockey op.
* Er zijn wachtlijsten voor de zwemles.

* Goede accommodatie voor de atletiek ontbreken
* De voetbalclubs kennen wachtlijsten. Delta zou extra faciliteiten willen hebben om te oefenen, met 1400 leden is dit de grootste sportclub. De kleedkamers van t Goy zijn verouderd
* De Stenen Poort is tot 2010 sportterrein en daarna een woningbouwlocatie. Ruim voor die tijd moet er een oplossing gevonden zijn voor de zittende sportverenigingen
* De toegankelijkheid van de gehandicaptensport kan verbeterd worden, bijvoorbeeld voor het rolstoeldansen.
* De skate voorzieningen in Houten Zuid zijn goed, maar in Houten Noord kunnen ze beter. De asfaltlaag van veel fietspaden is versleten en dat skate niet lekker.

* Er is behoefte aan één onderkomen voor meerdere sportverenigingen tegelijk.

* Volwassenen én jongeren moeten over de sportdrempel getrokken worden, begeleiding vanuit de gemeente is gewenst, ook financieel.
* Veel jongeren sporten nu illegaal op de sportterreinen van de voetbal en hockeyclub. De sportclubs gedogen dit, je zou dit gedogen nog verder kunnen stimuleren. Door bijvoorbeeld niet helemaal rond de sportvelden grote hekken te plaatsen (die gesloopt worden) maar ook tourniquets, waar jongeren het sportveld opkunnen, maar niet hun brommers.

* De bereikbaarheid van sportclubs kan in sommige gevallen verbeterd worden. Bijvoorbeeld bij tennisvereniging de Doordraaiers zou een bruggetje er voor zorgen dat mensen geen kilometers hoeven om te rijden.

Stelling 5: scholen en buurten zijn perfect toegerust om sport te stimuleren

* Er is behoefte aan meer sportvoorzieningen in de buurt, aanbod schept vraag.

Prioriteiten bij het vaststellen van de doelstellingen en aanpak van knelpunten
De aanwezigen benoemen met elkaar een aantal criteria die gehanteerd kunnen worden om doelstellingen te bepalen en knelpunten aan te pakken.

* De gemeente moet regie zetten op het zo veel mogelijk
* multifunctioneel gebruik van sportaccommodaties
* . Verbinding tussen welzijn, scholen en sport moet worden gelegd. Op deze manier kan een hoger rendement gehaald worden uit het geïnvesteerde geld. De sportvisie moet niet alleen iets zijn van de wethouder sport, maar ook van de jongerenwethouder.
* Openbare ruimten moeten worden ingericht voor sport. Ook de wethouders ruimtelijke ordening en ruimtelijk beheer moeten betrokken worden.

* De bestaande wachtlijsten moeten worden weggewerkt. Daar willen mensen meer sporten. Ook zou (wellicht op beperkte schaal) het adagium aanbod schept vraag gehanteerd mogen worden, met name in de wijken. Als de gemeente investeert in het aanbod van sport dan volgt ook de vraag.

* De sportvisie moet toegesneden zijn op de groei van Houten en de grotere vraag naar sport die optreedt en nog meer gaat optreden.

Op 4 oktober a.s. organiseert de gemeente Houten een sportconferentie. Daarin zal de PvdA het voorwerk van deze thema avond meenemen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).