Persbericht

Dick Freebird scoort tijdens A1GP op Zandvoort

Zandvoort, 30 september 2007 - Tijdens de met 98.000 toeschouwers drukbezochte A1GP World Cup of Motorsport op Circuit Park Zandvoort heeft Dick Freebird (Rosmalen) met twee keer een achtste plaats weer belangrijke punten gescoord in de titelstrijd van de hoog aangeschreven Benelux Racing League. In de natte eerste race maakte de BRL-V6-debutant van dit jaar geen fouten en wist daarmee veel plaatsen te winnen. In race twee was Freebird bij een aantal mooie gevechten betrokken en bracht ook daarin zijn Peel Racing BRL-V6 in de punten aan de finish.

Net als het vorige raceweekend tijdens de ChampCar Grand Prix op TT Circuit Assen werden ook de elfde en twaalfde race van het seizoen tijdens een absoluut topevenement afgewerkt, namelijk de A1GP World Cup of Motorsport op Circuit Park Zandvoort. De kwalificatie moest op vrijdag worden verreden, race één stond voor zaterdag en race twee voor zondag op het programma. Op een droge baan leverde de kwalificatie door Dick Freebird een vijftiende tijd op. "Ik had in de vrije training al last van onderstuur en dat was in de kwalificatie eigenlijk nog niet verdwenen. Je moet je echter aanpassen aan de auto en uiteindelijk ging het best redelijk."

De eerste race werd onder natte en daarmee uiterst moeilijke omstandigheden verreden. Overal in het veld konden dan ook de nodige schuivers en uitstapjes worden genoteerd. Freebird reed echter professioneel om de problemen heen en wist in de twaalf zware ronden op te rukken van de 15de naar een keurige 8ste positie. Daarmee scoorde de BRL-V6-debutant van dit jaar opnieuw kostbare punten in de titelstrijd. "De tijden waren goed en ik kon in de race het tempo van de rijders voor me goed volgen en daarmee veel plekken terugpakken. In Assen ging het in de regen helemaal niet. We hadden daar de afstelling van de auto volledig aangepast aan de natte omstandigheden. Nu hadden we ervoor gekozen de set-up slechts licht te veranderen en dat werkte perfect. Tegen het eind liep ik snel in op Barry Maessen die op de zevende plek reed maar ik kon hem net niet meer pakken. Het ritme was goed en ik heb dus eigenlijk niets te klagen. Het pakken van punten is erg belangrijk want aan het eind is dat toch datgene wat telt."

Voor het oog van 98.000 toeschouwers mocht Freebird daarmee in race twee van de achtste startpositie vertrekken. Een goede start leverde meteen een plaatsje winst op. Daarna raakte Freebird in een fel gevecht verwikkeld met diverse snelle mannen als Jeroen Reijntjens, Barry Maessen en Niels Bouwhuis. Vanuit het achterveld kwamen ook toppers als Junior Strous en Donny Crevels zich in dit gevecht mengen. Uiteindelijk passeerde Freebird als negende de finish, maar omdat de als derde geëindigde Duncan Huisman dertig strafseconden kreeg opgelegd werd de rijder van Peel Racing als achtste geklasseerd. "Ik had weer erg veel last van onderstuur. Bij de start was ik meteen twee plekken kwijt maar door de buitenkant te kiezen kon ik deze ook weer goedmaken. Daarna kon ik het tempo goed volgen maar aanvallen was er niet bij. De wegligging was daarvoor niet goed genoeg. We hebben echter toch weer de nodige punten gepakt en omdat ik voor Bouwhuis ben geëindigd is dat voor de stand in het kampioenschap ook niet verkeerd." Met 62 punten staat Freebrid nu op een tiende plaats in de titelstrijd.

Van de andere rijders van Peel Racing kende Donny Crevels (Diemen) een slecht weekend. De winnaar van Assen werd in de eerste wedstrijd na een aanrijding 17de en kreeg in race twee wegens inhalen onder de safetycar de zwarte vlag. Beter verging het Jeroen Reijntjens (Raamsdonkveer) die de eerste race als zesde en de tweede race als zevende afsloot. In de BRL Light klasse boekte Joey Hanssen in de eerste race een verdienstelijke vierde plaats terwijl de jonge rijder de tweede race al in de beginfase na een aanrijding zag eindigen.