Gemeente Enkhuizen

19 September 2007

Coalitie Nieuw Enkhuizen, VVD/D66, CDA en ChristenUnie in Enkhuizen

De onderhandelaars van Nieuw Enkhuizen, VVD/D66, CDA en ChristenUnie hebben een principe-akkoord bereikt over de hoofdlijnen van een coalitieprogramma voor de periode 2007-2010. Dit programma zal zo spoedig mogelijk in details worden uitgewerkt en ter beoordeling worden voorgelegd aan de eigen fracties. Naar verwachting kan het nieuwe coalitieprogramma onderwerp van een politiek debat zijn tijdens de raadsvergadering van woensdag 3 oktober 2007. Tijdens deze raadsvergadering zal ook overgegaan worden tot de benoeming van wethouders. De beoogde wethouders zijn: Jan Franx (NE), Hendrik Boland (VVD/D66) en Dirk van Pijkeren (CU).

Overeenstemming coalitieprogramma

Na de breuk met de PvdA vorige week dinsdag, is door Nieuw Enkhuizen als grootste partij in de gemeenteraad, de heer J. Franx aangewezen als informateur. De informateur heeft vorige week overleg gevoerd met alle 8 fracties en hen om advies gevraagd over de ontstane politieke situatie. Deze gesprekken hebben op een constructieve wijze plaatsgevonden. De verslagen van deze gesprekken zijn inmiddels openbaar gemaakt. Deze verslagen zijn in te zien op de website van de gemeenteraad: www.enkhuizen.nl/ris

Uit deze informatieronde bleek dat de programmatische verschillen tussen Nieuw Enkhuizen, VVD/D66, CDA en ChristenUnie (in totaal 10 zetels) niet onoverkomelijk zijn. Dit wordt mede veroorzaakt doordat deze partijen al hebben meegeschreven aan het coalitie-akkoord in 2006. Om deze reden is met de onderhandelaars van deze 4 partijen gisteren diepgaand verder gesproken. Op hoofdlijnen is een principe-akkoord bereikt voor een nieuw coalitieprogramma. Dit akkoord moet in detail nog worden uitgewerkt en moet eerst ter beoordeling worden voorgelegd aan de eigen achterban. Om deze reden kan er nu nog geen informatie worden verstrekt over de inhoud van het principe-akkoord. Door de betrokken partijen wordt alles in het werk gesteld om het nieuwe coalitieakkoord onderwerp van een politiek debat te laten zijn, tijdens de raadsvergadering van 3 oktober 2007.

Een gemeente van onze omvang kan maximaal drie wethouders hebben. De beoogde wethouders zijn de zittende wethouders Jan Franx en Dirk van Pijkeren en namens de fractie VVD/D66 is de heer Hendrik Boland kandidaat. Het CDA zal haar inbreng in deze coalitie op andere wijze gecompenseerd zien.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl