van eerste uitmarkt voor voeding en gezondheid Wageningen toneel van eerste uitmarkt voor voeding en gezondheid 26 sep 2007

Onderdeel: Sectie Proceskunde
Nummer: P064

Wetenschappers bieden kijkje in de keuken op voedselfestival

Van voedselveiligheid tot obesitas, over het belang van voeding voor onze gezondheid zijn we nog lang niet uitgepraat. Daarom is Wageningen van 3 tot en met 7 oktober het toneel van Food4you; het eerste festival dat alle voedingskennis ter wereld bundelt en openstelt voor kenners én leken. Met een debatestafette over de zin en onzin van gezonde voeding, het Restaurant van de Toekomst, de kunst van het moleculair koken, het Langst(e)LopendeBuffetvanNederland en de Freaky Food show met de heerlijkste en meest bizarre hapjes.

Van kind tot wetenschapper
Om te zorgen dat iedereen goed bediend wordt, is Food4you opgezet als uitmarkt op het gebied van smaak, voeding, beweging en gezondheid. Zo krijgen kinderen van de basisschool op de kinderuniversiteit les in voedseltechnologie en de geheimen van smaak. Tegelijk kunnen wetenschappers uit de hele wereld congressen bijwonen en in de meest vooraanstaande onderzoeksfaciliteiten in demonstraties de mogelijkheden van onderzoek naar toekomstig consumentengedrag bekijken. Middelbare scholieren kunnen koken met bloemen, er zijn culinaire films, workshops, podia, een peutertheater, exposities en er kan volop gesport, gejumpt en gedanst worden.

Record
Met het Langst(e)LopendeBuffetvanNederland wil Food4you een record vestigen. Dwars door de binnenstad van Wageningen kunnen bezoekers zich te goed doen aan de ene lekkernij na de andere. Om vervolgens bij de Freaky Food show te ontdekken hoe insecten eigenlijk smaken. âWe zijn trots op de uiteenlopende kennisgebieden die we op het festival bij elkaar brengen. En we laten zien dat je wetenschap op een toegankelijke en inspirerende manier kunt aanbiedenâ, zegt Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR en medeorganisator van Food4you.

Het is voor het eerst dat iedereen een kijkje in de keuken van hét voedingskenniscentrum van Europa kan nemen. Vooruitstrevend onderzoek, een breed onderwijsaanbod, de aanwezige researchinstituten en de gevestigde bedrijven die gespecialiseerd zijn in food maken Wageningen tot de plek waar kennis en kunde over voeding en gezondheid samenkomt.

De opening vindt plaats op woensdag 3 oktober tussen 16.30 en 19.30 uur met een lezing door Pierre Wind en nog veel meer. Food4you wordt georganiseerd door Wageningen UR, Rijn IJssel Vakschool Wageningen en Organisatiebureau Wageningen. Voor een programmaoverzicht, het inschrijven op workshops en activiteiten en meer informatie over Food4you kunnen geïnteresseerden terecht op www.food4you.nl.