Gemeente Soest

Brandpreventieweken 2007

Datum: 26/09/2007

Rookmelders redden levens

Van 3 t/m 27 oktober organiseren de gemeenten Baarn, Bunschoten, Eemnes en Soest gezamenlijk de Brandpreventieweken 2007.

De weken zijn bedoeld om mensen te wijzen op wat zij zelf kunnen doen om de brandveiligheid in en om hun huis te verbeteren. Centraal staat het plaatsen van rookmelders, die in geval van brand bewoners snel waarschuwen en daarmee levens redden.

Onderzoek toont aan dat de overlevingskans bij brand met 100% stijgt in een woning met goed werkende rookmelders. Toch heeft de helft van de Nederlandse huishoudens nog steeds geen rookmelder. En dat terwijl voor een klein bedrag al rookmelders verkrijgbaar zijn bij vrijwel elke doe-het-zelfwinkel.

Tijdens de brandpreventieweken hebben een aantal bedrijven een speciale actiestand, met informatiefolders van de brandweer en diverse rookmelders in verschillende prijsklassen. Deze bedrijven in Soest zijn: Bouwmarkt Karwei en Davos aan het Weteringpad, Provac Ceelen aan de Soesterbergsestraat en Welkoop aan de Torenstraat.

Wedstrijden

Voor basisschoolleerlingen organiseren de brandweren van Baarn, Bunschoten, Eemnes en Soest de komende weken twee wedstrijden. De groepen zes worden uitgedaagd om de mooiste rookmelder te maken. De klas die de mooiste, leukste, gaafste, meest coole rookmelder maakt, wint een bezoek aan de brandweerkazerne. De wedstrijd wordt gecombineerd met een lesproject.

Daarnaast is er een kleurwedstrijd voor alle basisschoolleerlingen. Kleurplaten zijn verkrijgbaar op de scholen, in het gemeentehuis en de plaatselijke kazerne. Om een prijs te kunnen winnen, moeten de kinderen ook samen met hun ouders een aantal vragen beantwoorden, die gaan over rookmelders in hun eigen huis. Ook de winnaars van de kleurwedstrijd krijgen, samen met hun familie, een leuke rondleiding in de brandweerkazerne.

.