Nederlandse Hartstichting

Kinderen geven mening over gezondheid op school 27-9-2007
Kindersymposium Hartstichting ter gelegenheid van introductie lesmethode 'Lekker Fit!'
Op 3 oktober organiseert de Nederlandse Hartstichting een kindersymposium voor basisschoolleerlingen. Op creatieve wijze brengen kinderen hun visie op gezond eten en bewegen op school onder de aandacht van onderwijsprofessionals, ambtenaren en politici.

Gezonde voeding en beweging op school mogen zich de laatste jaren verheugen op een stijgende belangstelling van beleidsmakers. Terecht, want het aantal kinderen met overgewicht is in Nederland de laatste tien jaar schrikbarend snel gestegen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren om het tij te keren. Dus wordt er door volwassenen veel over kinderen gepraat en gedebatteerd. Maar wat vinden kinderen er zelf van? En wat denken zij dat er op school moet gebeuren zodat ze meer gaan bewegen en gezonder gaan eten?

Zo'n 60 leerlingen uit de groepen 4/5 en 7/8 gaan tijdens het kindersymposium aan de slag met dit thema. Onder begeleiding van kunstenaars en acteurs presenteren zij aan volwassenen die aanwezig zijn op het symposium 'Gezonderwijs', zoals de staatssecretaris van Cultuur en Onderwijs Sharon Dijksma en de voorzitter van het Convenant Overgewicht Paul Rosenmöller, op creatieve wijze wat zij op gebied van voeding en/of beweging zouden doen als ze zelf de juf of meester zouden zijn. In de middag is er een expositie waar kinderen hun creaties toelichten. Het Symposium 'Gezonderwijs' gaat over voeding en beweging in het basisonderwijs. Het wordt georganiseerd ter gelegenheid van de lancering van de website www.gezonderwijs.nl, een website die scholen wegwijs maakt in het grote aanbod lessen en projecten voor scholen op het gebied van voeding en beweging. Het is een initiatief van de Nederlandse Zuivel Organisatie, het Voedingscentrum en de Nederlandse Hartstichting.

De Hartstichting organiseert het kindersymposium ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe lesmethode 'Lekker Fit!' voor het primair onderwijs, een samenwerking met uitgever Wolters Noordhoff. De lesmethode is de eerste methode over voeding en beweging voor alle groepen binnen het basisonderwijs. Het doel is preventief en erop gericht om uiteindelijk bewegingsarmoede en overgewicht bij kinderen te voorkomen. De boodschap in de lessen is positief: bewegen is leuk en fit zijn is fijn.