Gemeente Amsterdam



PERSBERICHT

Amsterdam, 27 september 2007

Kinderen op de veegwagen

De komende weken houden kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen de Meidoorn, de Corantijn en de As-Siddieq een schoonmaakactie bij hun school. Woensdag 3 oktober is de tweede actie op de Meidoorn in de Chasséstraat. De kinderen krijgen eerst een presentatie van de Milieupolitie over afval en de verwerking ervan. Daarna gaan ze naar buiten om het geleerde in de praktijk te brengen: vegen met bezems, maar ook met de veegwagen! Portefeuillehouder stadsdeelwerken en milieu Ab Cherribi, die bij de eerste schoonmaakactie aanwezig zal zijn: 'Op deze manier worden de kinderen zich bewust van de energie die het kost om achteloos weggegooide rommel op te ruimen. Het zou mooi zijn als ze zo meer respect voor hun omgeving krijgen en dat ook kunnen overbrengen aan mensen in hun omgeving.' De presentatie van de Milieupolitie begint wekelijks op woensdag om 10 uur, rond 10.45 uur gaan de kinderen naar buiten voor de praktijkles.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Stadsdeel sleutelt aan openingstijden

Baarsjesbewoners zijn tevreden over de dienstverlening van de afdeling Burgerzaken; in de 'Benchmark Publiekszaken 2007' geven zij het rapportcijfer 7,5. Ook de kwaliteit van de medewerkers op het gebied van deskundigheid, vriendelijkheid en inlevingsvermogen wordt in vergelijking met andere stadsdelen bovengemiddeld gewaardeerd.

Minder tevreden zijn de bewoners over de wacht- en openingstijden. Portefeuillehouder Godfried Lambriex: 'Dat willen wij snel verbeteren. We overwegen om de openingstijden van het stadsdeelkantoor en de Mercatorpost aan te passen. Om er achter te komen wat de Baarsjesbewoners ideale openingstijden vinden, zijn de komende weken enkele enquêteurs actief om mensen naar hun voorkeur te vragen. Ook kunnen bewoners via internet reageren. Op basis van de onderzoeksresultaten passen we de openingstijden mogelijk dan aan.' Ook wordt het dit jaar voor bewoners nog mogelijk om via internet een afspraak te maken met het stadsdeelkantoor. Lambriex: 'Wachten aan de balie is er dan niet meer bij. Zo optimaliseren wij onze dienstverlening verder. Wie overigens geen afspraak heeft en toch nog moet wachten, kan rekenen op gratis koffie- en thee.'

De benchmark wordt besproken in de raadscommissie Onderwijs op 9 oktober.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Servicecode De Baarsjes

Hoe snel beantwoordt het stadsdeel mijn e-mail of brief? Wat zijn de maximale wachttijden aan de balie? Binnen welke termijn handelt het stadsdeel mijn klacht af? Op die en andere vragen geeft de Servicecode De Baarsjes het antwoord. In navolging van de Servicecode Amsterdam en ter verbetering van de dienstverlening voert het stadsdeel de Servicecode per 1 januari 2008 in.

De Baarsjes gaat de Servicecode via de eigen website, met folders en op borden bij de publieksbalie onder de aandacht van bewoners brengen.

De raadscommissie Onderwijs bespreekt op 9 oktober de Servicecode De Baarsjes.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Verbeterplan Antwoord

De dienstverlening via Antwoord moet beter, vindt portefeuillehouder Godfried Lambriex. Eerder besloot het stadsdeel nog niet het eigen telefoonnummer automatisch door te schakelen naar Antwoord (14 020). Lambriex: 'Er moet een tandje bij. Niet alleen bij Antwoord, maar ook bij ons. Onze kennisdatabank moet beter worden gevuld.' Lambriex heeft een verbeterplan opgesteld om de beantwoording van informatievragen door Antwoord van 20 procent in een aantal weken te verhogen naar 55 procent.

De raadscommissie Onderwijs bespreekt op 9 oktober het Verbeterplan Antwoord.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Prachtkansen voor een prachtwijk

Het Actieplan Wijkaanpak De Baarsjes benoemt de ambities om van De Baarsjes boven de Postjesweg een even sterke prachtwijk te maken als De Baarsjes onder de Postjesweg nu al is. Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel ziet een reeks aan prachtkansen, zoals versterking van de buurteconomie als het verder verbeteren van onderwijsprestaties op de basisscholen en het vergroten van de samenwerking tussen overheid, bewoners en ondernemers in het stadsdeel.

Het Actieplan Wijkaanpak De Baarsjes is door het Dagelijks Bestuur vastgesteld. De stadsdeelraad krijgt het plan ter kennisname toegestuurd. Het plan maakt straks deel uit van het gemeentebreed met het rijk af te sluiten convenant over de Wijkaanpak van minister Vogelaar.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Uitnodiging

Heropening speeltuin Mercator

Portefeuillehouder Godfried Lambriex opent op woensdag 3 oktober de vernieuwde speeltuin Mercator aan het Orteliuspad. In de afgelopen weken is er hard gewerkt om alles op te knappen. De tokkelbaan en het watertoestel zijn gerepareerd. Er is een peuterhokje gekomen en ook de bankjes zijn opgeknapt. Kortom, er kan weer veilig worden gespeeld. Na de officiële opening kunnen kinderen hun hart ophalen met allerlei speelactiviteiten.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Uitnodiging

Licht en Luchtig

Sportbuurtwerk is gestart met een nieuw tennisspel: softtennis. Elke vrijdag is er les in de Blauwwithal. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg komt vrijdag 28 september om 12.00 uur een balletje mee slaan. Softtennis is een lichte variant van gewoon tennis. Het is makkelijker en leuker. En omdat het materiaal zo licht is, komen blessures nauwelijks voor. De cursus wordt vooral goed bezocht door 55 plussers.

Portefeuillehouder: Arco Verburg..

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

De weerbare stad

In 2008 start Wij Amsterdammers III met als ondertitel 'De weerbare stad'. Een weerbare stad is een stad die tegen een stootje kan. Waar mensen elkaar de ruimte geven. Binnen dit thema zet het stadsdeelbestuur in op drie speerpunten:

- Aanpak van discriminatie

- Een actieplan radicalisering

- Experimenten met nieuwe vormen van burgerschap

Als onderdeel van de aanpak van discriminatie is recent besloten tot voorzetting en van het Meldpunt Discriminatie. Het actieplan radicalisering bevat een combinatie tussen preventie, en repressie bij grensoverschrijdend gedrag. De experimenten met nieuwe vormen van burgenschap krijgen onder andere hun vorm in de Denktank De Baarsjes (www.baarsjes.nl/denktank).

Portefeuillehouder: Arco Verburg..

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Film en Iftar overal in De Baarsjes
De komende weken organiseert vrijwilligersorganisatie Kantara meerdere voorstellingen van de Marokkaanse speelfilm Lee Grand Loyale. In de film staat de relatie tussen een Marokkaanse vader en zijn zoon centraal. De voorstelling is een opstapje voor een goed gesprek met de zaal en een smakelijke Iftar maaltijd. De toegang is gratis, behalve in Club Rainbow (1 euro).

Iedereen is welkom op de volgende dagen:

Ma 1 oktober 17.30 uur Club Rainbow, Van Speijkstraat 65a. Aansluitend Iftar.

Di 2 oktober 17.30 uur De Krijtmolen, Baarsjesweg 167. Aansluitend Iftar.

Do 4 oktober 17.30 uur. Foyer Bos en Lommer, Jacob van Aerteveldestraat 74

Vr 5 oktober 17.30 uur De Hudsonhof, Hudsonstraat 1-9. Aansluitend Iftar.

Ma 8 oktober 14.30 uur Nieuw Vredenburgh, Postjesweg 125. Ma 8 oktober 20.00 uur The Mall, Admiraal de Ruijterweg 148.

Uit de stadsdeelraad

Rijden op aardgas en Rekeningrijden in Actieplan Luchtkwaliteit

De deelraad van De Baarsjes vindt dat de lucht in Amsterdam schoner moet worden. Daarvoor moet het rijden op aardgas en het rekeningrijden worden opgenomen in het Actieplan Luchtkwaliteit. Verder moet het stadsdeel zich actiever inzetten voor de verplaatsing van bedrijven in het Foodcenter aan de Jan van Galenstraat, zodat minder vrachtwagens door die straat rijden. Dat bleek afgelopen dinsdag tijdens de vergadering van de stadsdeelraad.

Raadsleden vinden dat het hoog tijd is voor vergaande maatregelen om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren, zo meldden ze afgelopen dinsdag. De politieke partijen concludeerden daarbij gezamenlijk dat het vijf voor twaalf is in de strijd om een schonere lucht. Maar het idee van de Centrale Stad om de parkeertarieven binnen de Ring te verhogen naar 3,80 euro per uur, kon alleen op de steun van GroenLinks rekenen. PvdA, VVD en D66 zijn tegen het verhogen van de tarieven; ze denken niet dat deze maatregel helpt.

D66 stelde verder dat voor hen niet het bezit van een auto een probleem is, maar het rijden in een auto. Zestig procent van de kilometers binnen Amsterdam wordt gereden door bewoners en bedrijven uit de stad zelf. Het rekeningrijden zou daarom een goede aanvulling zijn op andere maatregelen om het autoverkeer terug te dringen. Dit voorstel kreeg de steun van de PvdA en GroenLinks. De VVD noemde het idee 'irreëel', omdat rekeningrijden de komende jaren nog niet wettelijk is toegestaan.

De PvdA stelde voor om de 'boterzachte' afspraken die er zijn om bedrijven in het Foodcenter te verplaatsen, harder te maken. Op dit moment wordt wel gesproken met een aantal bedrijven over verplaatsing, maar die gesprekken leveren nog maar weinig op. Ondertussen rijden wel dagelijks 1200 vrachtwagens door de Jan van Galenstraat, die er samen voor zorgen dat de straat altijd in de top vijf van meest vervuilde straten van Amsterdam staat. Dit idee van de PvdA kreeg steun van GroenLinks en D66.

De voltallige raad schaarde zich achter een voorstel van GroenLinks om het stimuleren van het rijden op aardgas mee te nemen in het Actieplan Luchtkwaliteit. Rijden op aardgas is veel schoner dan het rijden op benzine of diesel en kan al snel een grote bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in Amsterdam.

De verschillende voorstellen zullen als het aan de raadsleden in De Baarsjes ligt, worden opgenomen in het Actieplan Luchtkwaliteit, dat binnenkort het licht zal zien. Begin 2008 buigen alle Amsterdamse deelraden en de gemeenteraad zich over het Actieplan.

Bram van Els nieuwe raadsvoorzitter

De deelraad De Baarsjes heeft afgelopen dinsdag Bram van Els (36) gekozen tot nieuwe voorzitter van de raad. Van Els is raadslid voor de PvdA. Hij volgt Rein Wielsma op, die om persoonlijke redenen de raad heeft verlaten.

Agenda

Dichtkunst aan de muur

Tentoonstelling door Albertje Duijst, in Expo C40 (SBM). Tot 1 oktober.

Amsterdam Design bij Hoofdzaak Hoeden

Expositie in Hoofdzaak hoeden. Tot 29 september.

Taal der Liefde

Expositie door Aldi Wendelaar Bonga en haar dochter Novya Landegent. Tot 29 september.

Expositie Open Atelierroute in Galerie de Stoker

27 september - 24 oktober.

Disco: Fok Stijl

In Club 8, 28 september. Aanvang 22.00 uur.

Disco: Extravers

In club 8, 29 september. Aanvang 22.00 uur.

Filmvoorstelling: Le Grand Voyage

In VTC Club Rainbow, 1 oktober. Aanvang 17.30 uur.

Filmvoorstelling: Le Grand Voyage

In Buurthuis De Krijtmolen, 2 oktober. Aanvang 17.30 uur.

Uitpakken buurtpunt Chassé

Feestelijke opening van Buurtpunt Chassé, 3 oktober. Aanvang 17.00 uur.

Filmvoorstelling: Le Grand Voyage

In ouderencentrum De Hudsonhof, 5 oktober. Aanvang 17.30 uur.

Disco: B-Party

In Club 8, 5 oktober. Aanvang 22.00 uur.

----------

Klik hier voor de disclaimer van Stadsdeel De Baarsjes. Klik hier voor diverse contactgegevens van Stadsdeel De Baarsjes.