Gemeente Bronckhorst

Bronckhorst neemt deel aan provinciaal onderzoek naar bestuurskracht

Aftrap op 3 oktober in bijzijn gedeputeerde Peters

De provincie Gelderland heeft gemeenten in haar provincie gevraagd deel te nemen aan een onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeenten. Hoe gaan gemeenten om met de beschikbare kwaliteiten en middelen ten opzichte van de ambities die zij in bijvoorbeeld hun raads- en collegeprogramma hebben opgenomen? Oftewel is de gemeente bestuurlijk, ambtelijk en financieel in staat nu en in de toekomst haar taken en ambities uit te voeren? Het onderzoek is met name een nazorgmiddel om te kijken hoe gemeenten er na de herindelingen van 2005 voorstaan. Gemeenten kunnen hieraan vrijwillig deelnemen. Omdat zowel de gemeenteraad als b en w van Bronckhorst het belangrijk vinden steeds kritisch naar het eigen functioneren te kijken is Bronckhorst één van de gemeenten die aan het onderzoek meedoet en de provincie een kijkje in haar keuken geeft. De aftrap hiervoor is op 3 oktober a.s. in het gemeentekantoor door het college van b en w in het bijzijn van gedeputeerde Peters. Het onderzoek duurt circa vier maanden.

Het onderzoek richt zich op vier rollen van de gemeente, te weten: . de gemeente als bestuur van de lokale gemeenschap . de gemeente als publieke dienstverlener
. de gemeente als onderdeel van het bestuurlijk bestel . de gemeente als organisatorische eenheid

Naast onderzoek naar allerlei gemeentelijke beleidsstukken door enkele ambtenaren van de provincie komt een belangrijk deel van de inbreng uit vijf zogenaamde kwaliteitsdebatten waarin, onder leiding van een onafhankelijke voorzitter, gesproken wordt over het functioneren van de gemeente Bronckhorst. De vijf groepen zijn: de gemeenteraad, het college van b en w, de ambtelijke top (managementteam), het maatschappelijke middenveld (vertegenwoordigers van diverse belangengroeperingen in Bronckhorst) en medewerkers van de gemeente.

Het onderzoek is bedoeld als een zelfevaluatie De gemeente vindt het belangrijk om te weten hoe zij er voor staat, ook omdat in de toekomst het rijk steeds meer taken op het bordje van de gemeenten legt.

Hengelo Gld., 28 september 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.

---- --