Gemeente Barendrecht

tweede mini-congres over Wijkregie gemeente Barendrecht

Woensdag 3 oktober 2007:
Mini-congres over Wijkregie

BARENDRECHT (vrijdag 28 september 2007) ­ De gemeente Barendrecht organiseert op woensdag 3 oktober een tweede mini-congres over het project Wijkregie. De gemeente hoopt door het project wijkregie samen met professionele organisaties en bewonersgroepen de betrokkenheid van bewoners bij hun woonomgeving te vergroten. De bijeenkomst wordt gehouden in het Barendrechtse gemeentehuis en start om 20.00 uur.

Vanaf januari 2008 start het project Wijkregie in drie delen van Barendrecht. In het collegeprogramma van de gemeente Barendrecht werd interactief wijkbeheer als beleidsthema al genoemd, maar de aanpak krijgt nu pas echt vorm en de uitvoering komt dichterbij. De gemeente Barendrecht kiest voor een vorm van wijkbeheer die niet slechts gericht is op het behoud van de bestaande kwaliteiten (wijkbeheer), maar ook gericht is op het benutten van de kansen van de wijk (wijkontwikkeling). Daarom is gekozen voor het hanteren van de term 'wijkregie'. Wijkbeheer heeft daarin een prominente plaats.

Werkgroepen aan de slag
Tijdens het tweede mini-congres gaan opnieuw vijf werkgroepen aan de slag. Dit keer met thema's die allemaal betrekking hebben op de praktische uitvoering van wijkregie. Dit zal immers het uiteindelijke succes bepalen. Zo buigen de deelnemers aan het congres zich over het verhogen van de organisatiegraad van bewoners en het stimuleren van bewonersinitiatieven, eventueel gekoppeld aan wijkbudgetten. Daarnaast komt de intensivering van de samenwerking tussen de verschillende partners aan bod. Om tot een gezamenlijke aanpak van wijkregie te komen is per stadsdeel regelmatig overleg nodig tussen de diverse partners. De vraag is hoe die overlegvormen eruit moeten gaan zien, met welke frequentie overleggen plaatsvinden en hoe de agenda's bepaald worden. Ook voor het tweede mini-congres zijn Barendrechtse verenigingen, instellingen, bedrijven en de gemeenteraad uitgenodigd.

Noot voor de pers,