Stadsdeel Zeeburg

Mikrokrediet nu ook in eigen land

Fatima Elatik: "Vrouwen vaak vergeten groep voor beleid en beleidsmakers"

28 september 2007

'Vrouwen worden vaak gezien als kansarm. En zijn een vergeten groep voor beleid en beleidsmakers', zegt Fatima Elatik, stadsdeelwethouder Vrouwenempowerment. Zeeburg ziet dat anders. Fatima Elatik nam het initiatief voor een 'microkrediet voor vrouwen' als start voor hun ondernemerschap. 'Vrouwen kunnen hiermee aan de slag, komen aan de bak. Vrouwen hebben talent, doorzettingsvermogen en geduld. Met het microkrediet krijgen zij de kans om hun bijzondere talenten te verzilveren.' Zeeburg vond in de Rabobank een betrouwbare partner om een fonds op te richten voor deze microkredieten.

Op woensdag 3 oktober 2007 wordt het microkrediet voor vrouwen gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in VONK, Ambonplein 63, vanaf 19.15 uur. Na het officiële gedeelte met Fatima Elatik en een afgevaardigde van de Rabobank is er een iftar voor alle aanwezigen.

Deze vorm van microkrediet is uniek in Amsterdam en anders dan anders:
* Vrouwen krijgen spullen in natura, en geen geld. Ze kunnen met deze spullen gelijk aan de slag: koken, kleding maken, kappen, bakken, kunstnijverheid.

* Er is geen onnodige papieren rompslomp. Een simpel en praktisch idee is voldoende. De vrouwen krijgen snel antwoord op hun aanvraag.

* We helpen specifiek vrouwen die goede kwaliteiten hebben, maar weinig tot geen kansen. Vrouwen bijvoorbeeld die geen diploma's hebben, slecht de Nederlandse taal spreken, of geholpen moeten worden bij het opzetten van een bedrijfje en de administratie.
* Vrouwen krijgen hulp 'op maat' bij het indienen van een aanvraag, het opzetten van een bedrijfje en het opbouwen van een klantenkring. Zo staan zij er dus niet alleen voor.

Een vrouw die al een aanvraag heeft ingediend, reageert enthousiast: "Eindelijk kan ik de dingen doen die ik leuk vind, en ik verdien er ook nog mee. Ik ga mijn lang gekoesterde dromen realiseren. Mijn hart ging harder kloppen toen ik van deze mogelijkheid hoorde."

Vrouwen die in aanmerking willen komen voor een microkrediet voor vrouwen, kunnen contact opnemen met VONK, mevrouw D. Akpinar, Ambonplein 63, 1094 PW Amsterdam, tel. (020) 663 7352, info@vonkzeeburg.nl.