Ingezonden persbericht


Geachte vertegenwoordiger van de pers,

Hierbij nodig ik u uit aanwezig te zijn bij de opening van de expositie 'het Nederlandse aandeel in 50 jaar Ruimtevaart' bij de Aviodrome. Deze opening vindt plaats op woensdagmiddag 3 oktober 2007 om 14.00 uur, één dag voor het 50-jarig jubileum van de ruimtevaart. De expositie is georganiseerd door de stichting Nationaal Ruimtevaart Museum. Meer informatie over deze expositie vindt u hieronder.

Vooruitlopend op de opening zal de bekende ruimtevaartjournalist Piet Smolders een toelichting geven op de rol die Nederland heeft gespeeld in 50 jaar ruimtevaart.

Wilt u zo vriendelijk zijn ons over uw komst informeren via p.vdnoort@aviodrome.nl of via tel. 0320 292314. Graag tot ziens.

Met vriendelijke groet,
Peter F. A. van de Noort.
Collectie- en Expositiemanager;
Manager Perszaken

Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

50 Jaar (Nederlandse) ruimtevaart bij Aviodrome

De ruimtevaart bestaat precies 50 jaar. Amerikanen en Russen, later gevolgd door een samenwerkend Europa, hebben in deze halve ruimtevaarteeuw een hoofdrol gespeeld, maar ook Nederland sprak een woordje mee. Aan dat Nederlandse aandeel in 50 jaar ruimtevaart wordt in een expositie bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad aandacht besteed.

Op 4 oktober 1957 lanceerde de toenmalige Sovjet-Unie de Spoetnik-satelliet. Nadat er 21 dagen lang signalen vanuit de ruimte naar de aarde waren gestuurd, stopte de Spoetnik met zenden. Het lijkt nu weinig indrukwekkend, maar hiermee was een historische begin gemaakt met de ruimtevaart.

Nederland

Nog geen 17 jaar later werd de eerste satelliet uit ons land in de ruimte gebracht: de Astronomische Nederlandse Satelliet (ANS). Andere Nederlandse satellieten volgden: de IRAS en de Sloshsat, maar ook Nederlandse zonnepanelen en natuurlijk de twee Nederlandse astronauten, Wubbo Ockels en André Kuipers. De expositie 'het Nederlandse aandeel in 50 jaar Ruimtevaart' gaat zowel in op de geschiedenis van de ruimtevaart, als op het aandeel dat Nederland en de Nederlandse industrie daarin heeft gehad. De expositie bij de Aviodrome wordt georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum.

Kinderactiviteiten

In de herfstvakantie organiseert de Aviodrome van 17 t/m 24 oktober leuke kinderactiviteiten in verband met het 50-jarig jubileum van de ruimtevaart. Onder begeleiding van medewerkers van het Nationaal Ruimtevaart Museum en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium krijgen kinderen dan o.a. de gelegenheid om zelf een kleine satelliet van karton te bouwen, zonnecelexperimenten uit te voeren en satellietbeelden te bekijken. Ze krijgen ook uitleg over de werking van windmolens. Kinderen die de 'spelcarrousel' over energie met goed gevolg doorlopen, ontvangen een certificaat en een memorystick met informatie over het onderwerp.

Expositie

De expositie 'het Nederlandse aandeel in 50 jaar Ruimtevaart' is te zien vanaf de jubileumdag 4 oktober tot 10 januari 2008. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad. Voor meer informatie over de expositie 'het Nederlandse aandeel in 50 jaar Ruimtevaart' en over de kinderactiviteiten in de herfstvakantie kunnen belangstellenden terecht op www.aviodrome.nl of krijgen via het telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900-2846376 (25 ct. p. min.). Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is dagelijks geopend van 10:00-17:00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto

* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl

* Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon:

0320 - 289 858
Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl
Website: www.aviodrome.nl