vries-prijs voor wageningen Dubbele Hugo de Vries-prijs voor Wageningen 3 okt 2007

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: N

Op vrijdag 28 september heeft de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging (KNBV) in samenwerking met de Stichting Hugo de Vries Fonds de prijzen uitgereikt voor de beste proefschriften die aan Nederlandse universiteiten zijn verdedigd in 2005 en 2006. Beide prijzen komen terecht bij Wageningen Universiteit.

Op de bijeenkomst van het KNBV in het Forumgebouw van Wageningen Universiteit roemde de voorzitter van de jury, prof L.C. van Loon, emeritus hoogleraar van Utrecht Universiteit, de kwaliteit van de inzendingen. Uiteenlopende expertises waren in de jury vertegenwoordigd. Dit had tot een moeizaam selectieproces van het beste proefschrift kunnen leiden, maar volgens van Loon kwam de jury al spoedig eensgezind tot de slotsom dat er in beide jaargangen één kandidaat was waarvan het proefschrift en de prestaties uitstaken boven die van de mededingers

Over 2005 was dat dr Jasper van Ruijven van de Leerstoelgroep Natuurbeheer en plantenecologie van Wageningen Universiteit met het proefschrift getiteld âBiodiversity loss in grasslands: consequences for ecosystem functioning and above-belowground interactionsâ.

Het proefschrift van dr Jochem Evers van de leerstoelgroep Gewas- en Onkruidecologie werd bekroond als beste over 2006; de titel luidt: âTillering in spring wheat: a 3D virtual plant modelling studyâ. Beide prijswinnaars kregen Jochem Evers de gelegenheid de hoofdlijnen van hun onderzoek te presenteren aan het publiek. De voorzitter van de jury reikte de heren van Ruijven en Evers een oorkonde uit en een cheque ter waarde van 5000 euro ter besteding aan hun onderzoek. Het is opmerkelijk dat beide prijzen naar Wageningen gingen en handelden over ecologisch getint onderzoek.