Partij van de Arbeid

Steun de restauratie van de Zonnehal!


01-10-2007 03:37

De Zonnehal is woensdag 3 oktober in het programma BankGiroLoterij: de Restauratie één van de genomineerden voor een grondige restauratie. De PvdA hoopt dat dit symbool van de geschiedenis van de socialistische beweging behouden blijft. Stem daarom op de Zonnehal.

Geschiedenis
De Zonnehal is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en maakte onderdeel uit van de Paasheuvel, een socialistisch opvoedings- en scholingskamp dat in 1922 werd gesticht door de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC). Het gebouw is van grote architectonische en cultuurhistorische waarde, maar is dringend aan een opknapbeurt toe. Aanstaande woensdag maakt de Zonnehal kans op 1 miljoen euro voor een grondige restauratie.

De Zonnehal is voor de socialistische beweging van grote betekenis geweest. In 1922 kocht de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) een kleine heuveltop in de buurt van Vierhouten genaamd de Paasheuvel. Er werd een centrum opgericht waar de socialistische jeugd geschoold en opgevoed kon worden. In de jaren 20 en 30 kampeerden talloze arbeidersjongens en meisjes op de Paasheuvel, waar ze de kans kregen om te leven zoals het bedoeld was. In de oorlog viel de Paasheuvel in handen van de NSB, maar direct na de oorlog kwam het weer onder beheer van de socialistische stichting Zon en Vrijheid. Tot 1959 organiseerde de AJC kampen op het terrein. De PvdA gebruikte de Paasheuvel na de oorlog vooral voor het houden van kadercursussen.

Hoe, wat en waar?
Woensdag 3 oktober om 21.30 uur op Nederland 2 zendt de AVRO de aflevering van het programma Bank Giro Loterij de Restauratie uit. Na de uitzending kunt u tot 7 oktober bellen met 0909-8880/Keuze 1: Zonnehal aangeven of u kunt Zonnehal sms-en naar 7227.

Op 31 oktober zal op Nederland 2 de winnaar bekend worden gemaakt.

Op de website www.restauratie.tv en www.zonnehal.nl kunt u meer achtergrond informatie vinden.