Gemeente Enschede

Alle jarigen in Enschede krijgen een rookmelder

Als aftrap van de Nationale Brandpreventieweek krijgen alle inwoners van de gemeente Enschede die op 3 oktober jarig zijn een rookmelder kado. Burgemeester Peter den Oudsten en brandweercommandant Stephan Wevers bezoeken woensdag één jarige.

Jaarlijks komen ruim 70 mensen om door brand. De meeste van deze slachtoffers vallen in woningen. Dit aantal kan drastisch omlaag als er in alle huizen werkende rookmelders zouden hangen. Dat is echter niet het geval. Bijna de helft van de Nederlandse woningen beschikt nog niet over rookmelders. En van degene die wel een rookmelder hebben, is niet bekend of ze ook daadwerkelijk functioneren.

Start Brandpreventieweken
De Nationale Brandpreventieweken vinden plaats van 3 t/m 27 oktober, centraal staat de rookmelder. Ook dit jaar heeft Brandweer Enschede allerlei activiteiten georganiseerd om extra aandacht te vragen voor brandveiligheid. We starten woensdag 3 oktober met het weggeven van een rookmelder aan alle 426 jarigen in Enschede. Burgemeester Peter den Oudsten en brandweercommandant Stephan Wevers gaan bij één jarige op bezoek om de rookmelder persoonlijk te overhandigen en op te hangen.

Activiteiten Brandweer Enschede
Omdat Brandweer Enschede van mening is dat veel leed voorkomen kan worden door de simpele aanschaf van een rookmelder, gaan we nog ruim 1000 rookmelders gratis weggeven. In het kader van Meer Rood Op Straat gaan we gedurende de campagneperiode bij mensen aanbellen om te controleren op de aanwezigheid van rookmelders. Hebben ze een rookmelder, dan krijgen ze een nieuwe batterij, hebben ze geen rookmelder, dan krijgen ze deze van de brandweer. Verder gaat de brandweer les geven op basisscholen. Via de kinderen worden ook de ouders opgeroepen om thuis rookmelders op te hangen. Zaterdag 27 oktober, Nationale Rookmelderdag, gaat Brandweer Enschede met diverse voertuigen de stad in om rookmelders weg te geven.


1 oktober 2007