Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Installatie Werkgroep Cultureel erfgoed IJsselmonde

Op woensdag 3 oktober vindt in het Koetshuis aan de Kasteelweg 53 de installatie van de werkgroep Cultureel erfgoed IJsselmonde plaats.

Op woensdag 3 oktober vindt in het Koetshuis aan de Kasteelweg 53 de installatie van de werkgroep Cultureel erfgoed IJsselmonde plaats. Vier betrokken inwoners uit IJsselmonde nemen zitting in die werkgroep. De werkgroep wordt om 17.00 uur geïnstalleerd door Cultuurportefeuillehouder Elbert Kelholt.

In de deelgemeente IJsselmonde zijn 19 objecten als gemeentelijk monument en 3 objecten als rijksmonument aangewezen. Daarnaast staan er 21 monumenten te boek als overig monument zonder status. Sinds jaren spant de stichting Insula Mundi zich in voor het behoud van dit waardevol cultureel erfgoed in IJsselmonde (website www.onsijsselmonde.nl). De stichting heeft het gevoel dat er, als er niet adequaat wordt opgetreden, zonder overleg cultureel erfgoed uit IJsselmonde verdwijnt. Voorbeelden van bedreigde gebouwen zijn de boerderij de Gouden Leeuw aan de Pascalweg, alsmede gebouwen en loodsen van Verolme waarvan de panden een laatste herinnering vormen aan het bloeiende industriële en met name scheepsbouwverleden van IJsselmonde.

Aangezien de deelgemeente beperkte invloed heeft op het behoud van monumentale panden is eerder afgesproken dat er een onafhankelijke werkgroep Cultureel erfgoed IJsselmonde zou komen. Het doel van dit platform is 'gevraagd en ongevraagd advies te geven op het brede terrein van monumenten in IJsselmonde, om op deze wijze het cultureel erfgoed in IJsselmonde te behouden.

Nieuwe leden welkom
De werkgroep is nog op zoek naar nieuwe leden. Dus als u als bewoner interesse heeft in het culturele erfgoed van IJsselmonde, dan kunt u bellen met de voorzitter van de werkgroep, Rob Kressner, 06 137379.