Van der Knaap op werkbezoek in Noorwegen

Staatssecretaris van Defensie Cees Van der Knaap bezoekt woensdag en donderdag (3 en 4 oktober) Noorwegen. Hij wordt ontvangen door zijn Noorse collega, staatssecretaris Bard Eiden. Naast het bespreken van actuele zaken, zal de bewindsman zich op het Noorse ministerie van Defensie verdiepen in het personeelsbeleid.

De krijgsmacht in Nederland moet het onderste uit de kan halen om gevuld te blijven met voldoende en goed personeel. De aantrekkende economie zorgt voor grote concurrentie op de arbeidsmarkt in de doelgroep van Defensie. Ook de uitstroom is in de loop van de tijd toegenomen, doordat minder mensen kiezen voor `lifetime employment' en er voldoende perspectieven zijn voor een goede baan buiten Defensie.

In haar streven om voldoende personeel te werven en te behouden, moet Defensie rekening houden met de ontwikkelingen op het gebied van werk en gezin, de vergrijzing en ontgroening en de samenstelling van de beroepsbevolking. In dat kader richt Defensie meer dan ooit het vizier op vrouwen en allochtone Nederlanders. Daarnaast beoogt Defensie met onder meer de invoering van een flexibel personeelssysteem beter in te kunnen spelen op de wensen van het personeel op het gebied van opleidingen, loopbaan en het combineren van arbeid en zorg.

Van der Knaap zal het Nederlandse personeelsbeleid vergelijken met het Noorse en ervaringen uitwisselen. Later dit jaar zal hij vergelijkbare verkenningen naar het Verenigd Koninkrijk en naar Canada ondernemen.

Noot voor redacties (