Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 2 oktober 2007

Geschiedenisstudent UvA genomineerd OnderwijsTopTalentPrijs

Gepubliceerd op 2 oktober 2007

Simon Bornstein, student Geschiedenis aan de UvA, is genomineerd voor de OnderwijsTopTalentPrijs 2007, die op 3 oktober in het kader van de Nationale Onderwijs Week wordt uitgereikt. Bornstein is in de laatste fase van zijn studie en deed parallel de lerarenopleiding van de UvA. Hij is voorgedragen door de directeur van zijn lerarenopleiding vanwege het project `Democratisch Dialogeren', dat hij samen met Amsterdammers van Marokkaanse origine ontwikkelde.

Het project is gericht op de democratische en culturele vorming van met name Marokkaanse en Turkse jongeren. De jongeren oefenen zich bijvoorbeeld door het oprichten van leerlingenraden. Daarnaast worden hun ondernemersvaardigheden getraind en maken zij kennis met de religieuze pluriformiteit van de Nederlandse samenleving, onder andere door het leren kennen en waarderen van christelijk cultureel erfgoed. Het project richt zich tegen radicalisering en polarisatie en draagt bij tot de empowerment van scholieren.

Sinds 2004 wordt het project door landelijke scholierenvakbonden ondersteund. Zij vinden het belangrijk dat scholieren in het voortgezet en middelbaar onderwijs op de hoogte zijn van hun rechten en plichten en dat schooluitval voorkomen wordt. Scholieren - in het bijzonder die met een migrantenachtergrond - moeten succesvol doorstromen naar het hoger onderwijs. Er is veel steun voor het project vanuit verschillende Marokkaans en Joodse organisaties uit binnen- en buitenland. Afgelopen zomer verzorgde Bornstein lezingen voor pedagogen, hoogleraren en politici in Marokko en Israël.

Of Bornstein de prijs wint, blijkt op 3 oktober als Marja van Bijsterveldt, staatssecretaris van OCenW, de prijs uitreikt tijdens een bijeenkomst van de Nationale Onderwijs Week in Amsterdam.

Verwijzingen

www.onderwijstoptalentprijs.nl/home.html
http://onderwijsweek.kennisnet.nl/
Bron: UvA Persvoorlichting