Gemeente Utrecht

Leerlingen ROC Midden Nederland kunnen chlamydia-test doen

Zeshonderd leerlingen van ROC Midden Nederland krijgen de komende twee maanden op school voorlichting van de GG&GD over veilig vrijen en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan chlamydia, een soa die veel voorkomt onder jongeren. Leerlingen kunnen zich op school vrijwillig op chlamydia laten testen. De gemeente Utrecht wil hiermee de kennis over soa's bij jongeren vergroten, hen bewust maken van risico's van onveilig vrijen en hen stimuleren om een soa-test te doen.

De voorlichtingscampagne van de GG&GD Utrecht gaat op 3 oktober van start op een deel van het ROC Midden Nederland. Aan bod komen onder meer: een soa-kennistest, een spotje over veilig vrijen, het bespreken van veelgebruikte smoezen om geen condoom te gebruiken en - als leerlingen dit willen- het doen van een chlamydia-test.

Chlamydia-test

De jongeren krijgen in kleine groepjes uitleg over het belang van testen en hoe dit in zijn werk gaat. Zij krijgen de mogelijkheid om op school een buisje met urine te inleveren, maar ze kunnen het testsetje ook mee naar huis nemen en het via de post opsturen naar het Universitair Medisch Centrum (UMC). De leerling geeft zelf aan op welke manier hij/zij de uitslag wil ontvangen, dit kan per e-mail, post of telefoon. Als iemand chlamydia blijkt te hebben, dan wordt hij/zij na twee à drie weken hierover persoonlijk ingelicht. De leerling wordt dan uitgenodigd om naar de soa-polikliniek van het UMC te komen om de uitslag en de verdere behandeling te bespreken. De jongeren die geen chlamydia hebben, krijgen hierover ook bericht: per e-mail, post of sms.

Chlamydia

Chlamydia is een soa die meestal geen klachten geeft, maar (onbehandeld) bij vrouwen op lange termijn onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Bij mannen kan de bacterie een bijbalontsteking veroorzaken. Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële soa in Nederland en komt in de meeste gevallen voor bij jongeren tot 29 jaar.

Cijfers

Naar schatting raken in Nederland jaarlijks 110.000 mensen met een soa besmet. In 2006 is er op de soa-polikliniek van het UMC bij 411 mensen uit de regio Utrecht chlamydia geconstateerd. Meer dan de helft van de chlamydia werd bij jongeren onder de 25 jaar gevonden (245 van de 411 chlamydia diagnoses). Uit onderzoek blijkt dat laagopgeleide jongeren in vergelijking met hoogopgeleide jongeren minder weten over veilig vrijen en soa's. Ook hebben zij meer ervaring met relaties en geslachtsgemeenschap en komen er meer ongeplande zwangerschappen en abortussen voor in deze groep.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de GG&GD:

Telefoon 030 - 286 33 46/286 33 47.