European Union



CES/07/93

28 september 2007

whatNEXT?
"Tussen weggaan en aankomen" Aanstormend Portugees talent

In het kader van de reeks "whatNEXT?", opent het Europees Economisch en Sociaal Comité op woensdag 3 oktober 2007 om 18.30 u de tentoonstelling "Between Departures and Arrivals" ("Tussen weggaan en aankomen"). De opening zal worden gevolgd door een in samenwerking met de Europese Commissie georganiseerde filmweek gewijd aan Portugese documentaires (15 t/m 19 oktober).

"Tussen weggaan en aankomen" is het uitgangspunt voor een idee dat door het Instituut Camões werd gelanceerd. Het wilde, in samenwerking met het EESC en de permanente vertegenwoordiging van Portugal, de uitdaging aangaan om tijdens het Portugees voorzitterschap een project op poten te zetten dat een combinatie moest zijn van een hedendaagse-kunsttentoonstelling en een kortlopende documentairereeks in het kader van het culturele programma van het EESC. Het gemeenschappelijke thema - Europese migratie - wordt benaderd vanuit twee invalshoeken, die elkaar vervolgens ontmoeten in een elkaar wederzijds aanvullend perspectief.

TENTOONSTELLING: 3 oktober - 13 december 2007

whatNEXT? Portugal | Displacements (Ontheemding) - Vier hedendaagse Portugese perspectieven

José Carlos Teixeira, André Cepeda, Edgar Martins, Tatiana Macedo

Conservator: Lúcia Marques

Opening van de tentoonstelling: 3 oktober 2007, 18.30 - 20.00 uur

Plaats: EESC-gebouw, Belliardstraat 99 | 6^e verdieping

Aan de hand van een kleine selectie uit het werk van vier Portugese kunstenaars, wordt in de tentoonstelling uitgebeeld wat het betekent om 'ontheemd' te zijn, een belangrijk thema in de hedendaagse wereld en in het artistieke panorama van de Portugese cultuur. De vier uitgekozen artiesten hebben allemaal duidelijk het profiel van jongeren van de postrevolutionaire generatie die geboren is na 25 april 1974, de tijd waarin Portugal bijna al zijn koloniën is kwijtgeraakt. Hoewel ze op verschillende plaatsen zijn opgegroeid en geschoold, tracht elk van hen gestalte te geven aan het thema mobiliteit als één van de onvermijdelijke aspecten van onze tijd. Hun werk is geïnspireerd door thema's die veel raakvlakken vertonen, maar die op zeer uiteenlopende wijze tot uitdrukking worden gebracht.

Inleiding: Jillian van Turnhout | Vicevoorzitster EESC

Lúcia Marques and Nuno Sena | Conservatoren

Patricia Pincarilho | Permanente Vertegenwoordiging van Portugal

Filmweek

Het fenomeen migratie in recente Portugese documentaires

Conservator: Nuno Sena

Uit de zeven documentaires die op het programma staan, blijkt hoezeer migratie (zowel in Portugal als daarbuiten) in al haar vormen centraal heeft gestaan in het recente werk van de Portugese documentairemakers. Zo maken we kennis met de pijnlijke herinneringen van Portugese immigranten in Frankrijk in "A Fotografia Rasgada" (De verscheurde foto) en in "O País aonde nunca se Regressa" (Het land waarvan je nooit wederkeert), of met de mulitculturele kaleidoscoop van immigranten in de Portugese hoofdstad van vandaag, zoals weergegeven in "Lisboetas" (Inwoners van Lissabon) en in "À Espera da Europa" ("Wachten op Europa"). Ook krijgen we te zien hoe de historische stroom van migranten tussen Portugal en de rest van de wereld tot onverwachte en diepgaande interculturele uitwisselingen heeft geleid, gaande van de erfenis van de Portugese aanwezigheid in Goa in "Pátria Incerta" (Onzeker vaderland), tot aan de vitaliteit van de huidige mix van Afrikaanse en Braziliaanse klanken in de Portugese muziekcultuur van Lissabon met "Lusofonia, a (R)Evolução". In "Bien Mélanger" (Goed mengen) wordt aan de hand van verschillende portretten de afbrokkeling van de met name Portugese nationale identiteit in beeld gebracht, als gevolg van een veld winnend "wereldburgerschap" en intensieve migratiestromen.

Cinema Berlaymont | 15 - 19 oktober 2007

"Tussen weggaan en aankomen"

Opening van de filmweek: 15 oktober 2007, vanaf 18.30 uur

Kijk voor een gedetailleerd programma op de "events calendar" van het EESC, www.eesc.europa.eu

Neem voor meer informatie en voor beeldmateriaal contact op met:

Barbara Becht
Barbara.Becht@eesc.europa.eu
Tel.: +32 2 546 8491
Antonia Kuehnel
Antonia.Kuehnel@eesc.europa.eu
Tel.: +32 2 546 8678
Voor meer informatie over het EESC:
Karel Govaert of Christian Weger van de persdienst van het EESC Belliardstraat 99 - B-1040 Brussel
Tel.: +32 2 546 9396/9586; mobiel: +32 475 75 32 02 E-mail: press@eesc.europa.eu
Website: http://www.eesc.europa.eu/
Perscommuniqués:
http://www.eesc.europa.eu/activities/press/cp/index_en.asp (Engels) http://www.eesc.europa.eu/activities/press/cp/index_fr.asp (Frans) Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) is een Europees adviesorgaan dat sinds zijn oprichting in 1957 (Verdrag van Rome) als officiële spreekbuis van de diverse sociaal-economische geledingen binnen het maatschappelijk middenveld fungeert. Dankzij zijn adviserende functie hebben zijn leden, en dus ook de door hen vertegenwoordigde organisaties, de mogelijkheid om deel te nemen aan de Europese besluitvorming. Het EESC telt 344 leden, die door de Raad worden benoemd.