Ingezonden persbericht


CNV BedrijvenBond

Utrecht, 2 oktober 2007

------

Staatssecretaris Aboutaleb bezoekt Heerema Zwijndrecht bv

CNV BedrijvenBond initieert werkvloergesprekken over gelijke kansen

In het kader van het Europese jaar van de gelijke kansen houdt de CNV BedrijvenBond al enige maanden werkvloergesprekken op de bedrijven zelf. De heer Aboutaleb, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bezoekt op woensdagochtend 3 oktober één van deze werkvloergesprekken bij het bedrijf Heerema Zwijndrecht bv.

Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond: "Onder het motto: samenleven doe je op de werkvloer, maakt de bond gelijke kansen bespreekbaar in bedrijven. De bond probeert problemen bij het creëren van gelijke kansen voor iedereen ter plekke op het bedrijf bespreekbaar te maken en op te lossen." Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt dit initiatief.

Bij de werkvloergesprekken wordt speciaal gelet op verschillen die er zijn in sekse, leeftijd, ras, godsdienst, handicaps en seksuele gerichtheid. Jongejan: "De CNV BedrijvenBond hecht er erg aan dat arbeidsverhoudingen in bedrijven goed zijn en dat alle werknemers gelijke kansen hebben om te werken, zich te ontwikkelen en arbeid en zorg te combineren. Een kant van de vakbond die de meeste mensen amper kennen. Ik sta op het standpunt dat integreren altijd een aanpassing van beide zijden is."

Wat houdt het project in?

De bond organiseert werkvloergesprekken in bedrijven die bereid zijn om gelijke kansen bespreekbaar te maken en de samenwerking in het bedrijf willen verbeteren. Voordat zo'n gesprek plaatsvindt voert de bond eerst een quickscan uit. Die quickscan bestaat uit een korte vragenlijst voor werknemers en een uitgebreidere vragenlijst voor de personeelsmanager. De resultaten van de quickscan worden gebruikt als input voor het werkvloergesprek én voor een eindrapport met aanbevelingen. Vervolgens vindt het werkvloergesprek plaats, waarin met de werknemers wordt bekeken wat de knelpunten in het bedrijf zijn en hoe die opgelost kunnen worden.

Resultaten quickscan

Uit de eerste algemene resultaten van alle gehouden quickscans blijken een viertal knelpunten bij meerdere bedrijven terug te keren. Zo achten werknemers in de bezochte bedrijven hun bedrijf niet aantrekkelijk voor vrouwen, is er weinig ruimte voor mensen met een arbeidshandicap, hebben leidinggevenden soms vooroordelen en komen er misverstanden door taal- en cultuurverschillen op de werkvloer voor.

Maar er zijn ook positieve overeenkomsten. Zo ervaren werknemers de diversiteit in het bedrijf zelf als positief. Voelen allochtone werknemers zich toch snel thuis. Wordt er vrijheid ervaren om ideeën aan te dragen. En ervaren werknemers geen discriminatie bij de aanname van nieuwe mensen. Wel vinden allochtonen (meer dan autochtonen) dat er discriminatie voorkomt bij het aanbieden van promotiekansen. En vrouwen oordelen negatiever dan mannen over discriminatie bij het bieden van promotiekansen. Daarbij moet worden opgemerkt dat een grootdeel van de werkvloergesprekken is gehouden bij zogenaamde typische 'mannenbedrijven'. Tenslotte heeft ook ruim de helft van de allochtonen het gevoel dat er bij het aanbieden van promotiekansen gediscrimineerd wordt.

Verder valt uit de quickscan op te merken dat de tot nu toe ondervraagde arbeidsgehandicapten zelf aangeven dat er weinig rekening wordt gehouden met hun persoonlijke wensen en behoeften. Zelfs als er bij een bedrijf een bovengemiddeld aantal arbeidsgehandicapten in dienst is.

De bedrijven die mee hebben gedaan aan het onderzoek willen samen met de bond werken aan gelijke kansen in hun bedrijf. Zo is er geen tegenstelling tussen werkgevers en werknemers, maar een gemeenschappelijk belang voor ieder bedrijf.

Heerema Zwijndrecht b.v. is een van de drie fabricage werven van Heerema Fabrication Group. Gespecialiseerd in engineering- en fabricageoplossingen voor complexe staalconstructies voor de olie en gas industrie.



Ingezonden persbericht