Deelgemeente Charlois Rotterdam

Geslaagde Schoon Schipactie in de Tarwewijk

Op woensdag 26 september heeft de deelgemeente Charlois samen met de Stadsmarinier een succesvolle Schoon Schipactie gehouden in de Tarwewijk.

In totaal bezochten vertegenwoordigers van de Politie, Rijksbelastingdienst, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Eneco, Gemeentebelastingen, Vreemdelingenpolitie, Douane, DCMR en de deelgemeente acht ondernemingen in de wijk.

Vooral op de Mijnsherenlaan en de Bas Jungeriusstraat zijn er ondernemingen die overlast veroorzaken, waardoor bewoners, winkeliers en voorbijgangers zich onveilig voelen. Dit was de aanleiding voor deze zogenoemde Schoon Schipactie. Deze heeft tot doel overlast en onrechtmatigheden op te lossen, de kwaliteit van horecaondernemingen te verbeteren en naleving van wet- en regelgeving te bevorderen.

Er is gecontroleerd op de vergunningen, illegale arbeid, veiligheid- en milieueisen van de ondernemingen, onrechtmatigheden met betrekking tot sociale uitkeringen, (gemeentelijke) belastingheffingen en de nutsvoorzieningen..

Resultaten

De Politie- Horecataken schreef voor één onderneming op de Mijnsherenlaan twee processen verbaal uit. De eigenaar van de kapperszaak verkocht illegaal drank. De drankvoorraad werd in beslag genomen. Een andere, op de Mijnsherenlaan gevestigde ondernemer, had zelfs een restaurant ingericht in een kapperszaak. De afzuiging kwam uit op de gevel aan de voorzijde van de winkel, wat ernstige stankoverlast veroorzaakte voor de omwonenden.

Bij een ondernemer in de Bas Jungeriusstraat trof men een grote hoeveelheid helinggoederen aan, zoals tvs, dvd-spelers, laptops, autoradios, navigatie systemen, parfums en stereo-installaties. De politie nam deze goederen in beslag. De Douane nam hier ook 83 sloffen sigaretten in beslag en heeft hiervoor een proces verbaal uitgeschreven. Een strafrechtelijk onderzoek is gestart.

Eneco sloot bij zeven van de acht bezochte ondernemingen de gas- en elektriciteitmeters af in verband met fraude en gevaar door ondeugdelijke aansluitingen. Er was soms sprake van zeer gevaarlijke situaties, vanwege losse bedrading en zware afname van stroom via dunne snoertjes.

De Rijksbelastingdienst stelt nader onderzoek in naar twee stichtingen op de Mijnsherenlaan vanwege aanwijzingen voor belastingfraude. Vijf ondernemers kregen van de DCMR waarschuwingen voor onder andere het niet aanmelden van de vestiging bij de Milieudienst Rijnmond, brandblussers die niet in orde waren, niet gekeurde koel- en stookinstallaties en geen passende deksel op de frituurinstallatie. Gemeentebelastingen trof vijf nieuwe belastingplichtigen aan die een naheffing zullen ontvangen, ook zullen er naheffingen in verband met precariorecht en achterstallige betalingen worden verstuurd. In twee gevallen stelt Sociale Zaken en Werkgelegenheid nader onderzoek in in verband met aanwijzingen voor uitkeringsfraude. Illegalen werden niet aangetroffen.

Tijdens de actie werd nam de Politie een drugsdeal in de Boelstraat waar. Er werd 75 gram harddrugs - met een straat waarde van 3000 euro
- in beslag genomen Twee mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau

Gelet op de resultaten zullen dergelijke acties/controles vaker plaatsvinden