Gemeente Drechterland

3-10-2007
Begroting 2008 sluitend zonder zware ingrepen

College Drechterland kijkt ambitieus naar de toekomst

De kosten om te wonen in Drechterland stijgen volgend jaar nauwelijks. Inwoners uit het oude Venhuizer deel van Drechterland betalen zelfs lagere rioolrechten dan het jaar ervoor. De OZB belasting stijgt niet meer dan het inflatieniveau van 2%. Alleen de gemeentelijke leges stijgen wel, namelijk 5%. Voor de lange termijn liggen er ambitieuze plannen. Om die te realiseren wil het college van de raad weten welke kosten aanvaardbaar zijn.
âBouwen en behoudenâ is het thema van de programmabegroting voor 2008. Een jaar waarin Drechterland er goed in slaagt de kosten te beheersen en gelijktijdig geld vrij te maken voor noodzakelijke investeringen. Sinds het dualisme is de programmabegroting veel meer dan een financieel stuk. Naast de verdeling van de kosten en baten van de gemeente, functioneert de begroting als de barometer naar de toekomst. In 2008 gaan de inwoners van Drechterland nauwelijks meer betalen en wordt het eerste miljoen vrijgemaakt voor het centrumplan met daarin het nieuwe huis van de gemeente. Twee kerktorens worden gerenoveerd om ze voor de toekomst te behouden.

Kwaliteit
Behoud van kwaliteit op lange termijn betekent soms dat een bestaande structuur wordt herzien en aangepast. Om de organisatie van de brandweerzorg op het gewenste peil te brengen, wordt in 2008 de bouw van de brandweerkazerne nabij het sportpark in Hem gerealiseerd. De dienstverlening van Drechterland dient kwaliteit te hebben en efficiënt te zijn. In 2008 wordt een verbeterimpuls gegeven die voor een deel wordt betaald uit een verhoging van de tarieven; de gemeentelijke leges gaan in de begroting met 5% omhoog. Veilig wonen en veilig vervoer zijn ook belangrijk voor de kwaliteitsbeleving van de omgeving. Ook hierin investeert Drechterland in 2008.
De riolering is een investeringsvoorbeeld van het leveren van een goede kwaliteit waarvan je maar weinig ziet. Het college kiest ook hier voor behoud van kwaliteit: voorkomen van storingen en klachten en daar waar nodig verbeteren.

Betaalbare toekomst
Drechterland is er goed in geslaagd voor 2008 belangrijke plannen uit te voeren en kosten te beheersen. Maar voor de periode vanaf 2009 liggen er al heel wat ambitieuze plannen op tafel. Om ook die plannen te kunnen verwezenlijken, vindt het college het belangrijk eerst eens met de gemeenteraad van gedachten te wisselen over de aanvaardbaarheid van de gemeentelijke lasten. Uit het meerjarenbeeld â het doorkijkje naar de komende jaren â blijkt namelijk dat de geformuleerde ambities alleen haalbaar zijn indien de inkomsten worden verhoogd. Een discussie in de gemeenteraad over aanvaardbare lasten in Drechterland, is wat het college betreft een goede start om na te gaan wat in Drechterland realistisch is.

---