Gemeente Drechterland

3-10-2007
jury kiest voor ontwerp met veel zichtbaar water

De Zwarte Hond wint de ontwerpprijs

Maandagavond 1 oktober 2007 is door de jury de ontwerpkeuze gemaakt. Unaniem was men van mening dat het ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond uit Groningen voor Drechterland de beste keuze is.

Geef een visie op de ontwikkeling van het centrum, ontwerp een gemeentehuis en realiseer dit allemaal stapsgewijs. Kort door de bocht was dit de opdracht waarop architecten konden reageren. Een mogelijk eindplaatje van het centrum. Links boven het nieuwe gemeentehuis. Daaronder de begfraafplaats.
Prijsvraag
Na de Europeese aanbesteding en de uiteindelijke selectie van drie bureaus, heeft u vanaf 7 september 2007 kennis kunnen nemen van de drie ontwerpen. In de zomerperiode zijn deze architectenbureaus druk in de weer geweest om aan hun presentatie te werken. En voor alle deelnemers aan deze prijsvraag geldt dat ze er enorm veel energie in hebben gestopt.

Visie
Bij de presentatie van de drie plannen hebben we u de ontwerpen van de gemeentehuizen laten zien. Maar minstens zo belangrijk was de visie op de ontwikkeling van het centrum. Nu is een visie wat lastiger zichtbaar te maken. De visie is bij de presentatie op de website beknopt beschreven en zichtbaar als modellen bij de presentaties hiervan.

Winnaar
De Zwarte Hond uit Groningen is door de jury gekozen als het beste ontwerp voor Drechterland. Het ontwerp van het centrumplan kan geleidelijk worden uitgevoerd, te beginnen met de bouw van het gemeentehuis op de plek war nu de apotheek staat. Oude structuren worden hersteld en veel nu verborgen water zal weer zichtbaar worden. Op het deel van de maquette zijn de sloten weer prominent aanwezig.

En nu verder?
Nu de ontwerper bekend is, kan het project echt van start. Er zal bijvoorbeeld een projectontwikkelaar geselecteerd gaan worden die de bouw gaat uitvoeren. Er wordt nog uitgebreid gesproken over het ontwerp. Wordt dit het nu? is een veelgehoorde vraag. Maar daar is in deze fase geen duidelijk 'Ja' op te geven. Uiteraard zal het ontwerp van het gemeentehuis ongeveer worden zoals het is gepresenteerd. Maar er is ook nog heel veel te overleggen. Met de keuze van de ontwerper start wel een boeiend bouwtraject. De ontwikkeling van een vernieuwd centrum in Hoogkarspel.

---