Gemeente Zwolle

Struinen door uiterwaard Vecht

Datum uitgave Wijzerbericht: 10/03/2007

Op avontuur dwars door de uiterwaard van de Vecht bij de Zwolse woonwijk Berkum; te voet of te paard. Dat kan binnenkort als de uiterwaard veranderd is in een 'struinwaard'. Natuur, recreatie en water krijgen meer ruimte in de uiterwaard. De begroeiing wordt ruiger en door water- en rietzones wordt het gebied gevarieerder.

Plannen

De verwachting is dat de zeldzame Kievietsbloem zich in dit nieuwe natuurgebied zal vestigen. Om het gevoel van ruimte en beleving van het water te versterken zal ook de boombeplanting aan de overzijde van de Vecht worden gedund, zodat ook de kolk aan de noordzijde van de Vecht weer zichtbaar wordt.

Langs de Vecht worden voor kanoërs en roeiers aanleg- en wisselplaatsen aangelegd en het fietspad over de Vechtdijk blijft in gebruik. Vanaf de dijk worden er een aantal dijkafgangen zo ingericht dat het mogelijk is om met een paard de dijk af te gaan om dwars door de uiterwaard te kunnen rijden. Na aanleg krijgt Stichting Landschap Overijssel het gebied (3,6 ha.) in beheer.

Het plangebied ligt in de zuidelijke uiterwaard van de Vecht. Het totale plangebied is ongeveer. 7,5 hectare groot. Aangezien in de uiterwaard een boerderij staat waarvan de bijbehorende weilanden verpacht zijn, wordt in eerste instantie alleen het deel aangelegd dat in gemeentelijk eigendom is (ca. 3,6 ha.). Het bestaande fietspad op de dijk wordt druk bezocht. Niet alleen door fietsers, maar ook door wandelaars en skaters, die op de dijk kunnen genieten van het schitterende weidse uitzicht over de vecht.

Vanaf wanneer struinen?

Sinds 2004 werkt Gemeente Zwolle samen met Waterschap Groot Salland en Stichting Landschap Overijssel aan de plannen voor de stuinwaard. In november 2006 is het definitieve plan voorgelegd aan de bewoners van Berkum en aan andere betrokkenen. Op een enkeling na waren de reacties erg positief. Inmiddels zijn de nodige formaliteiten rond de voorbereiding van het project afgerond en zijn de werkzaamheden gestart.

Binnenkort wordt er aan de Maatgravendijk - vlak bij hotel van der Valk - een bouwbord geplaatst waarop de werkzaamheden staan vermeld. Uiteindelijk zal de struinwaard in het voorjaar van 2008 zijn gerealiseerd en zal de uiterwaard toegankelijk zijn voor recreatie.

Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 02-10-2007 tot 01-11-2007