Unicef en Special Olympics werken samen
03 oktober 2007, Den Haag - Gisteren zijn in de Chinese stad Shanghai de Special Olympics Wereldzomerspelen van start gegaan, een evenement voor sporters met een verstandelijke beperking. Unicef en Special Olympics International - de organisator van deze spelen - hebben besloten met elkaar te gaan samenwerken.

Beide organisaties willen opkomen voor de belangen van kinderen met een verstandelijke beperking. Zij hebben vooral in ontwikkelingslanden moeilijker toegang tot onderwijs en gezondheidszorg dan andere kinderen. Dat gaat ten koste van hun gezondheid en zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat ze buiten de maatschappij komen te staan. Deze kinderen zijn daardoor meer kwetsbaar voor zaken als geweld, misbruik en uitbuiting.

Unicef en Special Olympics International willen dat landen zich houden aan het VN-verdrag voor mensen met een beperking, dat in december 2006 door 110 landen is ondertekend en door vijf landen is geratificeerd. Het verdrag waarborgt dat kinderen met beperkingen net als andere kinderen naar school kunnen gaan, gebruik kunnen maken van gezondheidszorg en kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven.

Nakomen van afspraken
Beide organisaties willen dat meer landen het verdrag ondertekenen, ratificeren en de afspraken die erin staan nakomen. Ze zullen zich in eerste instantie richten op Bulgarije, Cambodja, China, El Salvador, Jamaica, Panama en Uzbekistan. Volgend jaar komen daar meer landen bij.

In deze landen wordt aandacht gevraagd voor de mogelijkheden en rechten van kinderen met een verstandelijke beperking. Daarnaast proberen de organisaties vooroordelen over deze kinderen weg te nemen. Ze moeten - samen met hun familie - op een volwaardige manier deel kunnen uitmaken van de maatschappij. Dat kan bijvoorbeeld door aan sport te doen.

Op onderstaande websites vindt u meer informatie over de Special Olympics Wereldzomerspelen, die van 2 tot en met 11 oktober in Shanghai worden gehouden. Vanuit Nederland doen 62 sporters aan de spelen mee.