Ingezonden persbericht


Persberichten

Second Home International 2007: Wonen op de green ultieme droom Publicatiedatum: 03-10-2007

Persbericht
Utrecht, 3 oktober 2007

Stijgende vraag naar onroerend goed aan golfbaan op komende internationale onroerend goed beurs

Golfen is populair en wonen aan de green zo'n beetje de ultieme droom. Niet voor niets worden in Europa in rap tempo projecten ontwikkeld waarin wonen en golfen naadloos in elkaar verweven zijn. Wonen op de golfbaan is bovendien allang niet alleen meer weggelegd voor de allerrijksten. In Frankrijk, Spanje en zeker ook Turkije kunnen liefhebbers van de golfsport hun ultieme droom verwezenlijken voor de prijs van een gemiddelde eengezinswoning in Nederland. Exposanten van Second Home International 2007, de komende beurs voor een (tweede) woning in binnen- of buitenland (12 tot en met 14 oktober, Jaarbeurs Utrecht), signaleren een stijgende vraag naar onroerend goed bij de golfbaan. Second Home International haakt in op die trend door op de beursvloer een heuse green aan te leggen waar bezoekers van de beurs hun golfvaardigheden kunnen oefenen.

,,In Spanje en Portugal is de vraag om golfmogelijkheden helemaal ongekend'', zegt Ellen Nijenhuis van Elmar Villas. ,,Eigenlijk vraagt iedereen die daar een huis zoekt om een golfbaan in de buurt óf om een huis op de golfbaan. Ik kom in elk geval bijna geen mensen tegen die niet naar golfmogelijkheden vragen. Vrijwel elk Spaans nieuwbouwproject heeft momenteel een golfbaan in de plannen. Wij zijn vooral actief in het zuiden, in het gebied rond Almèria. Daar draait tegenwoordig echt alles om golf. Het is zelfs zo populair dat de Spaanse overheid inmiddels regels heeft zodat niet overal alleen nog maar golfbanen worden aangelegd. Dat heeft ook te maken met de waterschaarste in de hete zomers, want golfbanen verbruiken natuurlijk veel water''.

Zekerheid
,,Een belangrijke regel is dat golfresorts alleen nog in het binnenland mogen worden aangelegd, op minimaal tien kilometer van de kust. Vanwege die regel is het wel belangrijk om een expert in te schakelen als je op zoek bent naar een villa bij of zelfs op een baan. Al was het maar om zekerheid te hebben dat een project ook daadwerkelijk legaal is aangelegd. Anders kun je wel eens van een koude kermis thuiskomen in Spanje'', waarschuwt Nijenhuis.

Vraag blijft stijgen
,,De vraag naar golfmogelijkheden is echt enorm en blijft maar stijgen'', meldt Karen Roos van Van Arkel Vastgoed, dat met name projecten ontwikkelt in Turkije. ,,Ik reis veel met mensen mee en bijna iedereen vraagt tegenwoordig wat de mogelijkheden zijn om te golfen. Ik durf gerust te zeggen dat elke tweede persoon die op zoek is naar een huis in het buitenland mij die vraag stelt. Dat zijn dus echt heel veel mensen''.

Alles wat je zoekt
,,Vooral vanwege die toegenomen vraag zijn er nu plannen voor een luxe golfbaan in Alanya, waar wij veel projecten hebben. Zo'n baan was er namelijk nog niet, en dus moesten mensen naar Belek, op zo'n drie kwartier van Alanya. De plannen voor een 18 holes golfbaan zijn nu klaar en de verwachting is dat binnenkort met de aanleg wordt begonnen. De bedoeling is dat die baan in 2008 al klaar is en dan kan iedereen dus ook in Alanya afslaan. Dan heb je daar werkelijk alles wat je zoekt in een huis in het buitenland: mooi weer, een schitterende kust, natuur en cultuur én een golfbaan. En dat voor prijzen die zoveel scherper zijn dan voor vergelijkbare projecten in Nederland of andere landen in West-Europa'', benadrukt Roos de financiële voordelen van een tweede huis naast een Turkse Golfbaan.

Mooie omgeving
,,Golfen is simpelweg populair en daarom constateren ook wij dat steeds meer mensen aan of in de nabijheid van een golfbaan willen wonen'', vertelt Judith Pucknat van Vondel Vastgoed in Amsterdam, dat een schitterend project naast een golfbaan in Frankrijk realiseert. ,,Maar het is niet alleen de sport die belangrijk is: golfbanen liggen namelijk vrijwel altijd ook in een hele mooie, rustige omgeving. Die mooie natuur krijg je dus op de koop toe''.,,Ook kiest in de regel een bepaald soort publiek voor zulk onroerend goed en dat spreekt onze klanten erg aan. Het is dus niet eens zo dat iedereen die een huis op of in de buurt van een golfbaan koopt, ook zelf daadwerkelijk de sport hoeft te beoefenen. Het zijn zeker ook de randvoorwaarden die een rol spelen. En bij die randvoorwaarden hoort ook de aantrekkelijke prijs''.

Op een landgoed
,,In Nederland is de grondprijs inmiddels zo hoog, dat dit soort projecten hier heel snel heel duur zijn. Terwijl wij bijvoorbeeld op het 19e eeuwse landgoed Domaines Les Forges in Frankrijk al villa's naast de gelijknamige golfbaan aanbieden voor om en nabij de ¤ 140.000. Dat is dus heel wat minder dan de prijs van een gemiddelde eengezinswoning in Nederland. En voor dat geld woon je dan op een landgoed aan een golfbaan. Als God in Frankrijk dus'', besluit een enthousiaste Pucknat.

www.secondhome.nl
Aanbieders van buitenlandse onroerend op, naast of in de nabijheid van golfbanen presenteren zich van 12 tot en met 14 oktober op publieksbeurs Second Home International 2007 in Jaarbeurs Utrecht. Voor meer informatie: www.secondhome.nl.

Noot voor de redactie -