Gerechtelijke organisatie

Vordering tot gevangenhouding van S. afgewezen

's-Gravenhage, 3 oktober 2007 - Het Gerechtshof `s-Gravenhage heeft vandaag in hoger beroep de vordering van het openbaar ministerie tot gevangenhouding van S. afgewezen. Ook de rechtbank had die vordering afgewezen. Van S. wordt gezegd dat hij de al zeer vele jaren in Nederland verblijvende leider van de Filippijnse Communistische Partij (CPP) is. Hij wordt ervan verdacht dat hij opdracht heeft gegeven tot moordaanslagen in 2003 en 2004 in de Filippijnen op enkele dissidente leden van die partij, of die aanslagen heeft uitgelokt. Die aanslagen zouden zijn uitgevoerd door een eenheid van de National Peoples Army (NPA), een onderdeel van de CPP.

Evenals de rechtbank acht het hof de voor toepassing van voorlopige hechtenis vereiste `ernstige bezwaren' tegen de verdachte niet aanwezig. Het hof heeft wel vastgesteld dat het dossier talrijke aanwijzingen bevat dat S. gedurende zijn verblijf in Nederland een prominente rol binnen de CPP is blijven vervullen. Het hof vindt die positie van S. binnen die partij in zijn algemeenheid (nog) niet voldoende voor het aannemen van die ernstige bezwaren of het vaststellen van zijn strafrechtelijke verantwoordelijkheid. In het dossier ontbreekt namelijk een voldoende concrete aanwijzing dat ten aanzien van S. een voor enige vorm van daderschap vereist rechtstreeks verband met de moordaanslagen kan worden gelegd.

Het hof heeft ook overwogen dat voor S. belastende verklaringen wat betreft tijdsaanduiding zeer onbepaald zijn en niet zonder meer betrouwbaar genoemd kunnen worden. Het hof wijst in dit verband op de mogelijk politieke context van de feiten en de omstandigheid dat de belastende verklaringen in de Filippijnen zijn afgelegd.

Het hof wijst er ook nog op dat het onderzoek lang zal kunnen duren en niet zeker is of de verdediging haar (ondervragings)recht overal in voldoende mate zal kunnen uitoefenen.

LJ Nummer

BB4662

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 3 oktober 2007 Naar boven