Ministerieel Plan Bloedvoorziening

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20017
2500 EA DEN HAAG

GMT/MVG 2801817 (EK) en GMT/MVG 2801819 (TK)

2 oktober 2007

Conform de Wet inzake bloedvoorziening (Wibv) stel ik jaarlijks een ministerieel plan bloedvoorziening vast waarin ik mijn visie weergeef binnen welke zorginhoudelijke en financiële kaders de bloedvoorziening in Nederland dient te worden ingericht. Vanaf 1998 heeft de Tweede Kamer jaarlijks een ministerieel plan bloedvoorziening ontvangen. Echter, naar aanleiding van de resultaten van de eerste evaluatie van de Wibv heeft het ministerieel plan bloedvoorziening 2006 het karakter gekregen van een meerjarenplan. Zoals ook in het ministerieel plan bloedvoorziening 2006 vermeld is, wil ik de Wibv op dit punt aanpassen zodat het ministerieel plan minimaal eens per vier jaar wordt opgesteld. Op dit moment vindt de tweede evaluatie van de Wibv plaats. Met de aanpassing van de Wibv wil ik dan ook wachten totdat de tweede evaluatie van de Wibv is afgerond.

Gezien het meerjaren karakter van het ministerieel plan bloedvoorziening 2006, bevatte het ministerieel plan bloedvoorziening 2007 alleen de aanpassingen ten opzichte van het ministerieel plan bloedvoorziening 2006. Vanwege de zeer beperkte inhoudelijke aanpassingen heb ik besloten dit jaar geen nieuw ministerieel plan bloedvoorziening vast te stellen. Het eerstvolgend ministerieel plan bloedvoorziening zal vóór 1 oktober 2008 worden vastgesteld. De Stichting Sanquin Bloedvoorziening heeft aangegeven zich hierin te kunnen vinden.
De bepaling in de Wibv om partijen die betrokken zijn bij de Nederlandse bloedvoorziening jaarlijks in de gelegenheid te stellen om hun relevante feiten en belangen naar voren te brengen, blijft wel van kracht. Ik heb dan ook alle veldpartijen uitgenodigd voor een gesprek met de betrokken beleidsambtenaren.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink