Meer dan 155.000 vluchtelingen al veilig thuis in Zuid-Soedan

03/10/2007 10:25



Stichting Vluchteling giro 999



Samenwerkingsproject hulporganisaties ondersteunt veilige terugkeer

Meer dan 155.000 vluchtelingen zijn al teruggekeerd naar hun thuisland, Zuid-Soedan. Goed nieuws voor een land dat al bijna een halve eeuw verscheurd wordt door oorlog en gewapende conflicten Twee jaar geleden ondertekenden de Soedanese regering en de rebellen in Zuid-Soedan een vredesakkoord. Hoewel de humanitaire crisis in Darfur (West-Soedan) nog altijd voortduurt, is de situatie in het zuiden van Soedan sterk verbeterd. Miljoenen mensen moesten vluchten voor het geweld, jarenlang moesten zij overleven in vluchtelingenkampen.

Vier hulporganisaties Cordaid Mensen in Nood, Free Voice, Stichting Vluchteling en de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben de handen in elkaar geslagen in het bijzondere project 'Veilig Thuis in Zuid-Soedan'.

Terugkeer naar huis in Zuid-Soedan blijft een hele uitdaging. Mensen die terugkeren worstelen niet alleen met problemen zoals toegang tot schoon drinkwater en de honderdduizenden landmijnen die verspreid liggen langs akkers, wegen en waterputten. Ze vragen zich ook af hoe de lokale bevolking zal reageren op hun terugkomst. En ze vragen zich af hoe het zit met de werkgelegenheid. Ondanks al deze moeilijkheden, willen nog vele duizenden vluchtelingen terugkeren naar huis. "Het is een erg lange tocht geweest sinds ik bijna twintig jaar geleden Soedan verliet. Maar nu ben ik terug in mijn land om Zuid-Soedan weer op te bouwen en om mijn mensen te helpen'', vertelt Malak die als tienjarige jongen het geweld in Zuid-Soedan moest ontvluchten.

De vluchtelingen en ontheemden worden bij hun terugkeer geholpen door vier hulporganisaties. Stichting Vluchteling en UNHCR houden zich bezig met het ontmijnen van grote gebieden en geven voorlichting over de gevaren van mijnen die de Soedanezen onderweg kunnen tegenkomen. Cordaid Mensen in Nood zorgt voor water, sanitaire voorzieningen en gezondheidsposten op de thuisbasis en deelt aan teruggekeerde families noodhulppakketten uit waarin de meest basale huishouditems zitten. Free Voice start in de stad Juba een productiehuis waar radiosoaps worden geproduceerd over veilige terugkeer naar Zuid-Soedan die door verschillende radiostations worden uitgezonden. Tevens worden er radio's uitgedeeld.

De vier samenwerkende hulporganisaties willen het Nederlandse publiek nadrukkelijk laten zien dat er naast alle ellende die zich in Darfur afspeelt ook hele positieve dingen gebeuren in Zuid-Soedan. Er is een website: www.veiligthuisinzuidsoedan.nl gelanceerd die tot doel heeft Nederlanders zo goed mogelijk te informeren over dit unieke initiatief. Zo kunnen mensen meedoen met het digitale spel: 'Weg met de mijnen'. Met dit gratis spel kunnen spelers een leuke opwindradio opleveren, dezelfde die ook aan terugkerende vluchtelingen wordt gegeven.





http://www.veiligthuisinzuidsoedan.nl