Gemeente Bodegraven

College presenteert begroting 2008

Op dinsdag 2 oktober 2007 heeft het college van de gemeente Bodegraven de programmabegroting voor het jaar 2008 vastgesteld. In de begroting ligt het accent op investeren in de samenleving. In het bijzonder gaat het daarbij om het creëren van meer werkgelegenheid voor mensen met een uitkering en om het bieden van faciliteiten waardoor iedereen mee kan doen in de samenleving. Ook onderwijshuisvesting, sportgelegenheid en de ontwikkeling van jongeren krijgen de aandacht.

In deze begroting heeft het college het raadsprogramma samen werken aan een mooi dorp verder uitgewerkt in doelstellingen, concrete activiteiten en resultaten. Ook het collegewerkprogramma Samen werkensamen leven! heeft als uitgangspunt gediend. De voorstellen van het college worden in zeven programmas ondergebracht die onderling samenhangen.

De samenwerking met de gemeente Reeuwijk is een van de belangrijkste speerpunten voor het college. De komende jaren zal deze samenwerking steeds concretere vormen aan gaan nemen, waardoor ook een efficiëntere inzet van middelen en wensen mogelijk is. Ook inwoners zullen steeds meer merken van de samenwerking; het college verwacht een verbeterslag te behalen op het gebied van dienstverlening en de inwoners worden in 2008 en de volgende jaren steeds meer betrokken bij de samenwerking.

Eind 2007 worden naar verwachting de beleidskaders voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) door de raad vastgesteld. In het kader van de Wmo wil het college in samenwerking met vertegenwoordigers van de allochtone bevolking een onderzoek uit laten voeren naar de behoefte aan specifieke wensen op het gebied van zorg en welzijn bij allochtonen.
Met het Pact van Savelberg ligt de gemeente goed op koers. Daardoor zullen de komende jaren onder meer levensloopbestendige woningen gebouwd worden. Aan de concrete uitwerking van een woon-zorg-welzijnszone wordt gewerkt.

Het college wil samen met de bedrijven in Bodegraven verder werken aan het versterken van de economie. Zo zal het, tot nu toe succesvolle, reïntegratiebeleid verder uitgevoerd worden in samenwerking met het bedrijfsleven. Het doel is hierbij de arbeidsparticipatie te vergroten en het aantal mensen met een uitkering te beperken. Om de economische groei te bevorderen en bedrijven aan te moedigen zich in Bodegraven te vestigen stelt het college voor in ReBo-verband een bedrijvenloket te openen.

Het beschikbaar houden en verder ontwikkelen van onderwijshuisvesting neemt een belangrijke plek in in de begroting. Het college stelt voor 320.000 euro aan de algemene reserve te onttrekken om de mogelijkheden voor het realiseren van een brede school te onderzoeken. De verwachte voorbereidingskosten voor 2008 voor het ontwikkelen van een brede school zijn 160.000 euro.

Op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en milieu laat het college ook voortvarende ontwikkelingen zien. Zo worden de lopende projecten, zoals Weideveld, Vromade, Noordrand en De Wijde Wiericke, verder uitgewerkt en wil het college daarnaast ruim investeren in het buitengebied. Ook zet het college het milieu op de agenda door duurzame energie in al haar verschijningsvormen te bevorderen.

Het financieel meerjarenperspectief is sterk verbeterd. Bij het vaststellen van de perspectiefnota in september 2006 ging het college nog uit van een incidenteel voordeel van circa 78.000 euro in 2011. Dit is nu bijgesteld naar een incidenteel voordeel van circa 191.000 in 2011.

De voorstellen voor de begroting van 2008 wordt op donderdag 8 november 2007 in de gemeenteraad besproken. Deze vergadering is openbaar en vindt plaats vanaf 19.00 uur in de raadszaal van het gemeenthuis.

De begroting kunt u via onderstaande link inzien.
* Begroting 2008 Bodegraven.pdf