Nieuw-Vlaamse Alliantie


Eerlijke handel past in kraam van Vlaamse overheid (03/10/07)

Ter gelegenheid van de week van de fair trade nodigt Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking en Bestuurzaken Geert Bourgeois ambtenaren, bedrijven en burgers uit om eerlijke producten te proeven, te ruiken, te voelen en uiteraard ook te kopen. Daarvoor zet de Vlaamse overheid de deuren van haar thuisbasis, het Boudewijngebouw, van 3 tot 5 oktober open voor een heuse fair trade markt. Minister Bourgeois laadt er vandaag alvast zijn karretje vol.

De Vlaamse overheid is een van de grootste Vlaamse werkgevers die een eerlijk aankoopbeleid hanteert. We zijn dan ook één van de grootste afnemers in ons land van eerlijke producten. In 2006 consumeerden de Vlaamse ambtenaren 30 ton koffie en 20.000 liter vruchtensap, aldus minister Bourgeois, als minister van Bestuurszaken verantwoordelijk voor het aankoopbeleid van de Vlaamse overheid. Voor plechtige ontvangsten en recepties wordt steevast wijn uit het eerlijke handelscircuit gebruikt, goed voor een afzet van 30.000 flessen rode en witte wijn.

Met de interne campagne Fair Trade past in ons kraam en deze allereerste fair trade markt wil minister Bourgeois de producten uit de eerlijke handel beter bekend maken. Mensen denken nog te vaak aan enkel koffie en bananen. Maar het aanbod is al verrassend ruim. Op onze markt kunnen de mensen bijvoorbeeld roomijs gemaakt met ingrediënten uit het eerlijke handelscircuit proeven, aldus de minister.

In totaal prijzen vijftien verdelers van Max Havelaar-producten gedurende drie dagen hun producten aan op de fair trade markt. Daarnaast serveert de Vlaamse overheid haar medewerkers naar jaarlijkse traditie ook een complete fair trade-maaltijd. Op 9 oktober staat een soep van pompoen, met Quinoa, specerijen en krokant spek, een hoofdgerecht Caraïbische Colombo kip met kokoscrème en paarse rijst, en Ricotta koffiemousse op het menu van de Vlaamse ambtenaren.

Niet alleen zijn aankoopbeleid, maar ook Bourgeois beleid inzake ontwikkelingssamenwerking focust in sterke mate op eerlijke handel. Naast de ondersteuning van het label Max Havelaar, mikt de minister ook op een breder initiatief. Het internationale 4C initiatief voluit de Common Code for the Coffee Community richt zich tot de globale koffiemarkt, en dus niet tot de strikte fair trade. Het wil op brede schaal de economische, sociale en ecologische duurzaamheid in de productie, verwerking en verhandeling van koffie bevorderen.

Het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) is stichtend lid van de 4C Association en minister Bourgeois subsidieerde de opstart van het 4C secretariaat. Eind november bezoekt Bourgeois de 4C-koffieplantages in Colombia en is hij ook gastspreker op de Conferentie van de Colombiaanse koffieboeren in Bogota. In het voorjaar organiseert minister Bourgeois zelf een Vlaamse koffieconferentie. Op die manier wil hij het 4C-systeem en de complementariteit van Fair Trade en andere keurmerken voor duurzame handel beter bekend maken bij de Vlaamse koffieactoren.

Auteur:
Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking en Bestuurszaken Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Marijke Verboven, persdienst minister Bourgeois Telefoon: 02 552 70 89
E-post: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be
Url: www.ministergeertbourgeois.be