Gemeente Nijmegen

Legionella in kleedkamer Union


03/10/2007

In de kleedkamer van de voetbalclub Union, op het sportpark de Kluis in Malden, is legionella geconstateerd. De douches zijn gesloten tot er speciale filters zijn geïnstalleerd.

De douches in de Nijmeegse sportaccommodaties worden regelmatig gespoeld op basis van de wettelijke voorschriften. Tevens wordt frequent bemonsterd op de aanwezigheid van de legionellabacterie.

Uit de uitkomst van deze preventieve bemonstering bleekt in bovenstaande locatie een geringe concentratie van de legionellabacterie aanwezig. De douches zijn tijdelijk gesloten. In de komende dagen worden alle douches thermisch gereinigd en op de douchekoppen worden speciale filters geplaatst. Daardoor kunnen de douches gebruikt worden zonder dat er een gevaar voor besmetting is.

Eind volgende week zal bekend zijn of legionellabacterie effectief bestreden is en niet meer aanwezig is in de leidingen.

De kans dat een gebruiker ziek wordt van het gebruik van deze douches is heel klein. Gebruikers die tussen de twee en twintig dagen (gemiddeld vijf à zes dagen) na het douchen de volgende klachten krijgen dienen contact op te nemen met de huisarts: snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C. De patiënt hoest en is soms kortademig.

Indien er algemene vragen zijn over legionella, kunt u contact opnemen met de G.G.D. Regio Nijmegen, telefoonnummer. 024-329 71 26.