Gemeente Hilversum

Bewonersparticipatie: Wij kennen beter de weg en ook de bezwaren

2 oktober 2007
De mening van haar inwoners is onmisbaar voor de gemeente. Daarom zijn de afgelopen jaren al veel projecten in Hilversum volgens het burgerparticipatiemodel tot stand gebracht. Concreet betekent dat dat inwoners meedenken over stedelijke vernieuwing en samen met de gemeente naar oplossingen voor geconstateerde problemen zoeken. In Hilversum-Noord gebeurt dat al volop. Dat is althans de ervaring van Corrie Ridder. Zij is faliekant tegen het geplande fietspad aan de Noorderweg. Een afwijkend geluid, dat toch graag door de gemeente wordt gehoord.

Ontvankelijk gehoor
Al 37 jaar woont ze op de Noorderweg. Ze weet dus wel zo'n beetje wat de wensen zijn in de buurt. En dat was niet een nieuw fietspad volgens Corrie Ridder. De plannen daarvoor waren voor haar aanleiding om met een aantal buren een bewonersenquête te organiseren. Met de resultaten van dit burgerinitiatief stapten ze naar de gemeente. Alwaar ze een ontvankelijk gehoor vonden: "Die contacten zijn heel prettig verlopen, we hebben echt goede gesprekken gehad. Natuurlijk kregen we niet meteen gelijk. Maar de gemeente heeft ons wel gehoord en is vier verschillende varianten gaan uitwerken. Daar konden wij vervolgens weer ons zegje over doen."
De vier verschillende varianten voor het fietspad en de groenstrook worden tijdens de inloopbijeenkomst op 10 oktober (zie kader) aan alle bewoners gepresenteerd. Ook dat is weer een moment waarop mensen hun mening kunnen geven. Pas daarna gaat het plan de officiële inspraakprocedure in.

Democratisch proces
Meepraten is heel aardig, maar stel je voor dat het nieuwe fietspad er toch komt. Wat vindt ze daar dan van? "Ik blijf het onnodig vinden en dat zal ik blijven zeggen. In al die tijd dat ik hier woon, is er nog nooit een ongeluk gebeurd." Maar als het anders loopt en het fietspad wordt uiteindelijk wel aangelegd, zal Corrie Ridder er ook vrede mee hebben. "Dan is het gewoon een democratisch proces geweest. Met elke uitkomst ben ik het eens, dat is logisch. Het gaat niet alleen om mij, het gaat ook om andere mensen."
Met de buurtenquête op de Noorderweg ging het participatieballetje rollen voor Corrie Ridder. Zo zit ze sinds kort in de klankbordgroep van Project Noord. Minstens één keer per zes weken overlegt de gemeente met deze groep bewoners. En dan blijft het niet bij praatjes voor de vaak, zegt Corrie Ridder. "Als je je eigen geluid niet laat horen, gaat alles maar gewoon door zoals iemand het heeft bedacht. Weet je wat ik dan het ergste vind: dan krijg je zo'n vergadering met de hele buurt en dan hebben mensen die er nauwelijks iets mee te maken hebben het hoogste woord. Wij kennen veel beter de weg en de bezwaren, denk ik dan. Daarom ben ik bij de klankbordgroep gegaan. Bovendien blijf je zo een beetje op de hoogte van wat er allemaal speelt en kun je ook nog je mening erover geven."

Programma inloopbijeenkomst Project Noord
Wilt u net als Corrie Ridder meepraten? Op woensdag 10 oktober is de inloop- en informatiebijeenkomst voor het Project Noord in het Vierkerkenhuis. U kunt komen op het tijdstip dat u schikt, want de bijeenkomst duurt van 16.00 tot 20.00 uur.
Er wordt een presentatie gegeven over het beeldkwaliteitsplan (om 17.00 en 18.30 uur). Maar even praten met de wethouder kan ook. Ben Hammer en Ton Roerig zullen een gemakkelijke stoel voor u klaarzetten.

Behalve een informeel karakter heeft de bijeenkomst ook een formeel aspect: de inspraakprocedures voor het voorontwerp-bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan zijn begonnen. Ter plekke kunt u (schriftelijk) inspreken.

Uitnodiging
In Nieuwsbrief nr. 7 zijn alle inwoners van Noord uitgenodigd voor de inloopbijeenkomst op 10 oktober. Deze is in september huis-aan-huis verspreid. Een pdf van de Nieuwsbrief kunt u downloaden op door te klikken op de link aan de rechterkant van dit scherm.