Gemeente Coevorden

Coevorden organiseert Wmo-informatiemarkten op acht plaatsen in de gemeente

De gemeente Coevorden, de Stichting Welzijn 2000 en de Wmo-raad houden in de komende maanden op acht plaatsen in de gemeente informatiemarkten over de Wet maatschappelijke ondersteuning. "We kiezen voor een informatiemarkt omdat iedereen zich dan op een laagdrempelige manier kan laten informeren over Wmo-voorzieningen," vertelt wethouder Truus Pot-Eland. "Op deze manier hopen we dat mensen weten wat de Wmo inhoudt en welke keuzes ze zelf kunnen maken."

Het uitgangspunt van de Wmo is dat mensen zo veel mogelijk zelfredzaam zijn en deel blijven nemen aan de samenleving. Daarbij helpen ze elkaar en, als dat nodig is, krijgen ze ondersteuning van de gemeente. De ondersteuning kan de vorm hebben van een hulpmiddel, zoals een rolstoel of een scootmobiel, het aanpassen van een woning, maar ook van klussendiensten of informatievoorziening. De gemeente regelt ook de hulp bij het huishouden. Om mensen zoveel mogelijk voor zichzelf en elkaar te laten zorgen, stimuleert de gemeente mantelzorg en vrijwilligershulp. Bijvoorbeeld door ondersteuning voor mantelzorgers te organiseren.

Groot succes

De eerste informatiemarkt vorige week in De Selkersgoorn in Dalen was een groot succes. Zo'n zeventig mensen kwamen op de markt af. Reden voor de gemeente, de Wmo-raad en de stichting Welzijn 2000 om op meerdere plaatsen een informatiemarkt te houden. Op acht tot tien plaatsen in de gemeente kunnen inwoners in de komende maanden terecht.

Beleidsplan ter inzage

Het beleidsplan maatschappelijke ondersteuning 2008 - 2011 is gereed en ligt nu ter inzage. In deze beleidsnotitie worden de plannen voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor de komende vier jaar uitgewerkt. De gemeente Coevorden wil ervoor zorgen dat alle inwoners daadwerkelijk meedoen in onze maatschappij. In het concept-beleidsplan staat wat er in de komende vier moet gebeuren om dat doel verder te bereiken. Iedereen mag nu reageren op het concept-beleidsplan.