Partij van de Arbeid

Koole over Jami en geloofsafval

03-10-2007 10:45

In de Volkskrant reageert interim-partijvoorzitter Ruud Koole op het artikel dat Geert Wilders en Ehsan Jami vorige week publiceerden. Jami plaats zich hiermee volgens Koole buiten het gedachtengoed van de PvdA: 'Het beginselprogramma van de PvdA begint met het begrip vrijheid, en daar hoort respect voor de geloofsvrijheid van anderen bij.

Koole benadrukt in zijn ingezonden brief dat Jami en Wilders het volste recht hebben om over elk onderwerp te publiceren wat zij willen. En zij moeten dat kunnen doen in alle veiligheid; als daar extra maatregelen voor nodig zijn, moeten die worden getroffen.

Ook gaat Koole dieper in op het recht op geloofsafval: De PvdA heeft als eerste en tot nu toe enige partij het recht op geloofsafval in haar beginselprogramma (2005) opgenomen. () Maar we bepleiten als PvdA ook het respect voor de geloofsvrijheid van anderen. Geweld en onderdrukking die uit naam van de islam of welke godsdienst of maatschappijopvatting dan ook worden gepleegd mogen en moeten worden bekritiseerd. Geweld en onderdrukking passen niet binnen de democratische rechtsstaat, die wij als PvdA voorstaan.

Koole vervolgt: Maar dat is iets heel anders dan te beweren dat de islam als godsdienst uit is op moorden en het toepassen van geweld, of dat de profeet Mohammed de Hitler van nu is. () Jami doet met dit artikel niet alleen uitspraken die haaks staan op de democratische rechtsstaat die immers ook de geloofsvrijheid garandeert, hij plaatst zich daarmee tevens buiten het gedachtegoed van de PvdA. Het beginselprogramma van de PvdA begint met het begrip vrijheid, en daar hoort respect voor de geloofsvrijheid van anderen bij.

De volledige ingezonden brief van Ruud Koole vindt u in onze digitale bibliotheek.