Partij voor de Vrijheid (PVV)


woensdag 03 oktober 2007
Inbreng Teun van Dijck 2 oktober 2007
Economie
Na enkele jaren van de broekriem aanhalen, gaat het weer goed met de economie in Nederland; de werkeloosheid is op het laagste niveau sinds 5 jaar en 7,5 miljoen mensen zijn aan het werk. Ook het bedrijfsleven maakt weer winst en investeert in haar ondernemingen. Het kabinet presenteert mooie economische groeicijfers en de inflatie is de laagste in Europa.

Het is daarom knap dat het dit kabinet weer gelukt is om ervoor te zorgen dat vrijwel iedereen er volgend jaar op achteruit gaat. Dit was geen gemakkelijke opgave; er waren maar liefst 18 belastingmaatregelen voor nodig. Maar het is gelukt. Chapeau !

Het is ook knap dat het dit kabinet gelukt is om dit jaar EUR 6 miljard meer uit te geven dan dat er binnenkomt en daarmee het begrotingsoverschot van vorig jaar weer om te buigen naar een tekort. Waarom heeft het kabinet niet gereageerd op deze tegenvallers en is geen actie ondernomen? Waarom zijn de uitgavenkaders losgelaten?

Onzekerheden
Het kabinet voorspelt in 2008 een aanzienlijke verbetering van het EMU saldo(+ 0,5% BBP). Maar deze verbetering is volledig toe te schrijven aan de gunstige conjunctuur en de aardgasbaten (0,6% BBP). Het robuuste saldo laat echter geen verbetering zien. Hoe betrouwbaar is deze voorspelling?

Hoe zeker is het dat de economische groei van 2,5% in 2008 wordt gehaald?
De groei wordt namelijk grotendeels bepaald door de wereld om ons heen. Te denken valt aan de wereldeconomie, de export, de kredietcrisis in Amerika, de dollarkoers en oorlogen. Alle experts zijn het erover eens dat de economische groei in de toekomst gaat afvlakken.
Hoe zeker zijn de aardgasbaten? Ook deze laten zich moeilijk voorspellen, hebben we dit jaar kunnen vaststellen toen ze met 1,5 miljard tegenvielen.
In hoeverre heeft het kabinet rekening gehouden met een tegenvallende economische groei en/of tegenvallende aardgasbaten? Kunnen we nog meer lastenverzwaringen verwachten, als deze voorspellingen niet uitkomen?

Intensiveringen (EUR 2,7 miljard)
Het kabinet stelt een groot aantal intensiveringen voor, waar de bevolking niet echt op zit te wachten. De burger zit niet te wachten op meer geld voor kunst en cultuur (25 miljoen), meer geld voor de publieke omroep (50 miljoen), meer geld voor een MEP regeling (51 miljoen), meer geld voor integratie en inburgeringcursussen (80 miljoen), meer geld voor krachtwijken (350 miljoen), meer geld voor ontwikkelingslanden (50 miljoen), meer geld voor loonkostensubsidies (165 miljoen), meer geld voor een generaal pardon (500 miljoen) en ga zo maar door.
De RvS heeft reeds vele malen aangegeven selectief te zijn met overheidsuitgaven: schaf af wat niet meer nodig is en zet de tering naar de nering. Kan de minister de noodzaak van de intensiveringen nog eens herevalueren en waar mogelijk schrappen.

Lastenverzwaring (EUR 2 miljard)
Voor de PVV is het onbegrijpelijk dat de burgers, ten tijde van economische groei, worden opgezadeld met extra belastingmaatregelen. Door de goeddraaiende economie stijgen de belastingontvangsten dit jaar met EUR 8 miljard en volgend jaar met EUR 9 miljard. Geen reden tot klagen dus, maar nog is het niet genoeg.
Het kabinet krijgt het voor mekaar om met EUR 2 miljard extra te komen aan belastingmaatregelen (EUR 5,2 miljard in 2011). Dit is niet uit te leggen.

Het kabinet draait de burger een rad voor ogen door te stellen dat ze met de belastingmaatregelen het milieu willen beschermen en onwenselijk gedrag willen ontmoedigen. Dit is niet waar. De belastinginkomsten vloeien namelijk gewoon in de staatskas. Het kabinet haalt EUR 1 miljard op met milieubelastingen, maar investeert slechts EUR 215 miljoen in datzelfde milieu. Ook de accijnzen op alcohol en tabak is een ordinaire belastingmaatregel in de wetenschap dat dit toch niet leidt tot ontmoediging.

Het kabinet is bang voor oververhitting van de economie en doet er alles aan om de consumptie af te remmen. Dit lukt aardig want het consumentenvertrouwen maakt deze maand een vrije val, bleek vorige week uit cijfers van het CBS. De grootste daling ooit gemeten. Het vertrouwen bij de consument in dit kabinet is nu al volledig opgedroogd.

In 2008 daalt de koopkracht bij de meeste mensen. Het kabinet maakt ons "blij met een dode mus"; eerst krijgen we een forse loonsverhoging (3,25%) om het vervolgens weer gelijk af te pakken.

Maar het ergste is, dat het kabinet zichzelf, nota bene een dag na de Algemene Beschouwingen, een salarisverhoging toekent van maar liefst 30%; 1/3 erbij!
Waar heb ik deze exhibitionistische zelfverrijking eerder gezien? Schande ! Geen wonder dat deze minister van Financien de topinkomens niet durft aan te pakken.

Betrouwbare Overheid - afspraak is afspraak -
De belastingmaatregelen maken dit kabinet ook erg onbetrouwbaar. Burgers en ondernemers maken keuzes en afspraken op basis van gemaakte afspraken met de overheid. De overheid kan deze niet opeens terugdraaien. Dit is onverantwoord en maakt de overheid een onbetrouwbare partner.

o Werknemers met een leaseauto hebben deze gekozen op basis van een bijtelling van 22%, de PvdA wil deze zelfs verhogen tot 30%,; ze hebben kennelijk de smaak te pakken............ o Door de vliegtaks verwacht Schiphol 10% minder passagiers (en 8% minder vliegbewegingen) in 2011 en moeten 5 tot 10.000 werknemers een andere baan gaan zoeken. Hoe verhoudt zich dit tot de EUR 350 miljoen die de overheid hiermee denkt op te halen!
o De kansspelbelasting op speelautomaten levert geen EUR 200 miljoen op, maar kost de overheid straks EUR 309 miljoen, voorspelt de brancheorganisatie.

Belastingverlaging
De PVV kiest voor integrale belastingverlaging. Werken moet weer lonen.
Verlagen van de belastingdruk verhoogt namelijk de motivatie om te werken, carrière te maken en meer uren te werken, en dat is precies wat we nodig hebben.
Nu gaat van elke euro die je verdient, bijna de helft naar de staatskas (46%).
Dit motiveert niet.

De PVV wil middelen vrijmaken uit de goedgevulde pot Ontwikkelingshulp (EUR 3.901 miljoen), door subsidieverstrekking (kunst en cultuur, publieke omroep) te versoberen (EUR 1.059 miljoen) en door enkele intensiveringen terug te draaien zoals de krachtwijken (EUR 350 miljoen), integratie en inburgering (EUR 80 miljoen), loonkostensubsidies (EUR 165 miljoen)).
Wij willen dit geld teruggeven aan de burgers, het is namelijk hun geld.
Met dit geld willen we alle belastingtarieven (2,5 miljard) verlagen en enkele lastenverzwarende maatregelen van dit kabinet terugdraaien. (Btw-verhoging (2 miljard), accijnsverhogingen (550 miljoen) en bezuiniging op extra Ondersteunende Begeleidingshulp voor ouderen (200 miljoen) (AWBZ)).

De lastendruk op de burgers in dit land worden jaar - in en jaar - uit verder verhoogd. Zowel door het Rijk als door de lokale overheden. Dit is een gebed zonder einde.
De PVV richt zijn pijlen op lastenverlichting en belastingverlaging.

Het zijn de burgers die voor productie en economische groei zorgen en zij verdienen het om hiervan mee te profiteren. Daarnaast stimuleert het de economische groei (consumptie), de arbeidsparticipatie en daarmee de houdbaarheid van de overheidsfinanciën in de toekomst. De grens om nog meer bij te dragen aan deze onzekere verzorgingsstaat is bereikt. Mensen pikken het niet meer.
Genoeg is genoeg!


____________________