Klink moet zorgen voor klare taal GroenLinks

GroenLinks wil dat er snel een einde komt aan de abracadabra van bijsluiters van geneesmiddelen. De teksten van bijsluiters is voor zeker 60% van de mensen niet te begrijpen. In de initiatiefnota Heerlijk Helder Hollands heeft GroenLinks dit probleem al eerder aangekaart. Kees Vendrik roept minister Klink op nu eindelijk in actie te komen. Zo moet er een verplichte taaltoets komen voor bijsluiters.

Kees Vendrik

De nota Heerlijk Helder Hollands is te downloaden via http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2005-12-02.5703

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over onbegrijpelijke bijsluiters


1. Hebt u kennis genomen van het bericht Bijsluiter niet te snappen?


2. Bent u het met mij eens dat het schokkend is dat voor zeker 60% van de bevolking de taal van bijsluiters onbegrijpelijk is? Zo ja, wat gaat u hier aan doen?


3. Weet u hoeveel van de medische missers, met jaarlijks 1735 doden en 30.000 mensen met vermijdbaar letsel tot gevolg, wordt veroorzaakt door de onbegrijpelijke taal van bijsluiters? Indien u dit niet weet, bent u bereid dit te onderzoeken?


4. Welke stappen heeft u ondernomen nadat GroenLinks dit probleem heeft aangekaart in haar initiatiefnota Heerlijk Helder Hollands?


5. Deelt u de mening dat het belang van begrijpelijk taalgebruik op bijsluiters niet onderschat kan worden? Bent u daarom bereid te verplichten dat bijsluiters onafhankelijk worden getoetst op begrijpelijke taal? Zo nee, waarom niet?

De Telegraaf, 3 oktober 2007