Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag gaat alle historische graven en grafmonumenten op zowel de particuliere als gemeentelijke begraafplaatsen in kaart brengen.
Gelijktijdig met de inventarisatie maakt de gemeente een inschatting van de kosten die met het eventuele herstel en onderhoud van deze bijzondere graven gemoeid zijn. Het eerste overzicht wordt in het voorjaar van 2008 voorgelegd aan de raadscommissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving.

De inventarisatie vloeit voort uit de initiatiefvoorstel "Levend verleden" van raadslid de heer M. Smits. Het college onderstreept de visie van de heer Smits en hecht groot belang aan het instandhouden van graven en grafmonumenten die bijdragen aan het historisch erfgoed van de stad. Het college stemt vanwege juridische bezwaren niet in met het oprichten van een fonds voor onderhoud van alle historische graven.

Onderhoud en beheer graven
In de regel is de rechthebbende van een grafruimte, urnennis, verstrooiingsplaats of gedenkplaats zelf verantwoordelijk voor goed onderhoud aan de grafbedekking. Voor het onderhoud en herstel van historische graven kan subsidie worden aangevraagd bij het rijk, particuliere fondsen of bij de gemeente. Op dit moment beheert de gemeente ruim honderd graven waarvan de historische waarde bekend is.