FNV Bouw

datum: 03-10-2007 / bericht: 1 van 16

Van Haaster: Geen pas op de plaats koopkrachtverbetering.

Het koppelen van participatieafspraken aan de afbraak van de ontslagbescherming is flauwekul en haalt de aandacht weg van wat echt belangrijk is, namelijk voor iedereen een plek op de arbeidsmarkt. FNV Bouw voorzitter Dick van Haaster liet er in zijn toespraak voor de bondsraad geen misverstand over bestaan. Het voorstel van minister Donner om van de ontslagbescherming een flitsontslag te maken en de stagnatie in de uitvoering van de participatieafspraken, zijn hem een doorn in het oog. "Die plannen moeten van tafel, want ze leiden tot willekeur, kortere opzegtermijn en financieel nadeel voor werknemers." Van Haaster kondigde aan dat als het kabinet voet bij stuk houdt de activiteiten van de bonden om de leden te informeren over de plannen van Donner, snel omgezet zullen worden in een actietraject.

In zijn toespraak sprak de voorzitter van FNV Bouw zich uit tegen de pas op de plaats als het gaat om koopkrachtverbetering. Nu de economie op volle toeren draait moeten werknemers daar de vruchten van kunnen plukken. De keuze van dit kabinet om te investeren in betere collectieve voorzieningen kan op waardering van de bond rekenen. Maar het moet volgens FNV Bouw ook mogelijk zijn om de koopkracht te verbeteren in 2008. "Bijvoorbeeld door de premie voor de WW meer te laten dalen dan nu gepland."

Van Haaster sprak tot slot zijn ongenoegen uit over de onwil van het kabinet om de topinkomens echt aan te pakken. "Ondernemers in onze sectoren die menen te moeten meedoen aan deze graaicultuur, kunnen erop rekenen dat we hen ook persoonlijk daarop aanspreken. Hetzelfde geldt voor de commissarissen van die ondernemingen. Zij zijn het die dat soort regelingen overeenkomen en uitvoeren. We laten hen er niet meer mee wegkomen. Want al die miljoenen voor vertrekregelingen gaan ten laste van de winst. Al die miljoenen zijn niet meer beschikbaar voor investeringen en innovaties. Wij kunnen dat niet meer tolereren. Het moet afgelopen zijn met dat graaien."