ExxonMobil-raffinaderij neemt deel aan crisisoefening in Rotterdam

03/10/2007 11:58



Esso Nederland BV



Persbericht

Contact: Nikolaas Baeckelmans
Functie: woordvoerder Esso Nederland
Telefoon: 076-529 1314

VOOR ONMIDDELLIJKE PUBLICATIE

ExxonMobil-raffinaderij neemt deel aan crisisoefening in Rotterdam

Rotterdam/Breda, 3 oktober 2007 - Vandaag organiseren de Nederlandse regering en de gemeente Rotterdam een grote rampenoefening onder de codenaam 'Voyager'. Bij deze multidisciplinaire oefening zijn alle relevante overheidsinstellingen, het grote publiek en een selecte groep van bedrijven betrokken, waaronder de ExxonMobil-raffinaderij in Rotterdam.

Een crisisoefening van deze omvang wordt elke twee jaar georganiseerd. Het scenario van Voyager is gebaseerd op een groot ongeluk met ingrijpende gevolgen waarbij veel slachtoffers vallen. Tegelijkertijd is er ook sprake van terroristische dreiging.

Het belangrijkste doel van de oefening is de besluitvormingsprocessen op verschillende niveaus te testen, beginnend bij lokale overheden, de plaatselijke politie, de regionale rampenbestrijding en betrokken bedrijven, tot en met de nationale overheid.

Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft ExxonMobil ondermeer wegens onze uitstekende resultaten op het gebied van arbeidsveiligheid en externe veiligheid gevraagd deel te nemen. Bovendien onderhoudt ExxonMobil goede contacten met alle betrokken overheidsinstellingen.

De directeur van de ExxonMobil-raffinaderij, Jan Degeling, verklaarde dat hij de uitnodiging om aan Voyager deel te nemen met genoegen heeft aanvaard. 'Wij menen dat geregelde rampenoefeningen een noodzakelijke voorwaarde zijn voor effectief veiligheidbeleid en -management. Onze onderneming is er ook van overtuigd dat nauwe samenwerking tussen instellingen en vertegenwoordigers van de overheid aan de ene en bedrijven aan de andere kant het onderlinge begrip ten goede komt en de efficiency verhoogt van degenen die rampen moeten bestrijden. Dit is juist in dichtbevolkte industriële gebieden zoals de haven van Rotterdam van groot belang.'

ExxonMobil
In de regio Rotterdam heeft de ExxonMobil groep een raffinaderij (10 miljoen ton), vier petrochemische fabrieken en een smeermiddelenfabriek. Hier werken ongeveer 1000 werknemers. Tevens is ExxonMobil in Nederland mede-eigenaar van de Rotterdam-Antwerpen pijpleiding en de TEAM Terminal en MOT opslagtankparken. Daarnaast is ExxonMobil in Nederland aandeelhouder van NAM (50%) en GasTerra (25%). Alle activiteiten maken deel uit van het wereldomspannende energie- en chemieconcern Exxon Mobil Corporation met activiteiten in 200 landen.