over het dreigende tekort aan verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen

Antwoorden op kamervragen van Agema over het dreigende tekort aan verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2799165

3 oktober 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Agema over het dreigende tekort aan verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen (2060725050).

Vraag 1
Bent u bekend met het onderzoek dat er een tekort aan verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en gehandicaptenzorg dreigt?

Antwoord 1
Ja. Zoals u in het persbericht en het rapport hebt kunnen gelezen heb ik samen met de sociale partners opdracht voor het onderzoek van Prismant gegeven.

Vraag 2
Wat gaat u ondernemen om te voorkomen dat het dreigende tekort geen daadwerkelijk tekort wordt? Gaat u ingrijpen vóór het te laat is?

Antwoord 2
Samen met minister Klink en de sociale partners bereiden wij een actieplan arbeidsmarkt zorg voor dat wij in oktober 2007 naar de Tweede Kamer zullen sturen.
Onderdeel van dit plan is onder meer een stagefonds. Vooruitlopend op dit plan heb ik samen met de staatssecretarissen Aboutaleb van SZW en van Bijsterveldt van OW&C het startsein gegeven voor regionale proefprojecten, om de instroom van nieuw personeel te verbeteren, om de doorstroming van zittend personeel een impuls te geven en om vrijwilligerswerk beter te laten aansluiten op de personeelsvoorziening.
Tenslotte zal ik de bureaucratie in de langdurige zorg beperken zoals ik u in het actieplan 'AWBZ: naar eenvoud in uitvoering' heb geschreven.