(PVV) over grotendeels niet vergoeden van kosten voor het verwijderen van een gevaarlijk hemangioom bij een driejarig meisje

Antwoorden op kamervragen van Agema (PVV) over grotendeels niet vergoeden van kosten voor het verwijderen van een gevaarlijk hemangioom bij een driejarig meisje

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2799059

2 oktober 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over het grotendeels niet vergoeden van de kosten voor het verwijderen van een gevaarlijk hemangioom bij een driejarig meisje (2060725060).

Vraag 1
Deelt u de teleurstelling dat bij de beantwoording van eerdere kamervragen 1) de vragen met betrekking tot de operatie van een gevaarlijk hemangioom van een driejarig meisje door u niet in de beantwoording zijn betrokken? Zo neen, waarom niet? Zo ja, zou u de volgende vragen afzonderlijk en volledig willen beantwoorden?

Antwoord 1
Nee. De vragen gingen over het extra geld dat aan Pgo-organisaties ter beschikking wordt gesteld. Er is geen relatie met de operatie van het driejarige meisje.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het volstrekt onacceptabel is dat de kosten voor de operatie van een gevaarlijk hemangioom 2) grotendeels niet worden vergoed? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Ik kan geen oordeel geven over de behandeling van een driejarig meisje uitsluitend op basis van informatie die staat op de website van haar ouders. Onder dat voorbehoud ga ik op deze kwestie in. Ik lees uit de website dat het meisje onder behandeling was in het AMC te Amsterdam. Zij is op initiatief van haar ouders voor de in uw vraag bedoelde operatie naar New York gegaan, onder meer vanwege de specifieke ervaring die de desbetreffende arts daar met deze operaties zou hebben. De arts in Nederland zag wel een indicatie tot operatie, maar gaf er - gezien de risico's - de voorkeur aan deze pas een jaar later uit te voeren.
Op de website lees ik verder dat de zorgverzekeraar vooraf heeft aangegeven de operatie conform de polisvoorwaarden van de zorgverzekering die de ouders kennelijk voor het meisje hebben afgesloten, te willen vergoeden. Dit komt in het geval van de betreffende zorgverzekering kennelijk neer op 80% van de kosten die bij een dergelijke operatie in Nederland zouden zijn vergoed. Het zou om een bedrag van ongeveer EUR 4.500 gaan. Ter toelichting hierop het volgende.
Op grond van de Zvw bedraagt de vergoeding van de kosten van Zvw-zorg van niet gecontracteerde aanbieders maximaal de vergoeding van kosten die in de Nederlandse marktomstandigheden in redelijkheid passend zijn te achten. Indien de verzekerde een zorgverzekering heeft afgesloten waarbij sprake is van gecontracteerde zorgaanbieders, kan er in de polisvoorwaarden een lagere vergoeding worden bepaald voor het geval dat de verzekerde naar een niet-gecontracteerde aanbieder gaat. Omdat in de casus in kwestie gesproken wordt van een vergoeding van 80%, neem ik aan dat dat laatste hier aan de orde is.

Vraag 3
Deelt u voorts de mening dat de verzekeraar de volledige kosten voor het verwijderen van dit gevaarlijke hemangioom van circa 28.000 euro moet vergoeden en niet slechts 4554,80 euro? Zo ja, hoe gaat u bewerkstelligen dat deze kosten wel worden vergoed? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Als betrokkenen het niet eens zijn met de beslissing van de zorgverzekeraar, kunnen zij zich wenden tot de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering of tot de burgerlijke rechter. In een dergelijke procedure kunnen alle relevante gegevens worden bezien en kan een onafhankelijk oordeel verkregen worden.

Vraag 4
Deelt u de mening dat het geld in de zorg besteed moet worden aan kerntaken, namelijk de genezing en verzorging van mensen? Zo ja, hoe gaat u bewerkstelligen dat het geld in de zorg terecht komt bij de mensen die zorg en behandeling nodig hebben zoals dit driejarige meisje? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
De verzekerde ontleent zijn rechten en plichten uit de door of voor hem of haar met de zorgverzekeraar afgesloten zorgverzekering, zijnde een privaatrechtelijke overeenkomst van schadeverzekering. Het is niet aan mij om te bewerkstelligen waar ingevolge de zorgverzekering geld voor zorg terecht komt.


1) Aanhangsel Handelingen nr. 2396, vergaderjaar 2006-2007
2) www.hemangioom.nl en www.hemangioom.web-log.nl