Waterschap Noorderzijlvest


Lauwersoog vernoemd naar waterschapsman R.J. Clevering

Sluizen Lauwersoog vernoemd naar waterschapsman R.J. Clevering

Op dinsdag 2 oktober 2007 heeft het waterschap Noorderzijlvest de sluizen op Lauwersoog vernoemd naar R.J. Clevering, oud-waterschapsvoorzitter met een uitzonderlijk grote staat van dienst in het waterbeheer. De heer Clevering onthulde op Lauwersoog de nieuwe naam van de sluizen en een kunstwerk met gedenkplaat, ontworpen door kunstenaresse Wia van Dijk.

Om de heer R.J. Clevering te eren voor al zijn inspanningen die hij voor het waterbeheer heeft geleverd, heeft het waterschap het spuisluizencomplex de naam R.J. Cleveringsluizen gegeven.

De heer R.J. Clevering (1914) heeft zich gedurende zijn werkzame leven op vele manieren ingezet voor het waterbeheer. Zo was hij van 1955 tot 1979 voorzitter van het waterschap Hunsingo, van 1971 tot 1979 voorzitter van het waterschap Electra en van 1968 tot 1979 voorzitter van het waterschap Ommelanderzeedijk. Daarnaast was hij van 1960 tot 1978 voorzitter van de Groninger Waterschapsbond en maakte hij van 1965 tot 1975 deel uit van het bestuur van de landelijke Unie van Waterschappen.

In 1969 is de Lauwerszee afgesloten en is het Lauwersmeer ontstaan. Het Lauwersmeer is in het waterbeheer van het waterschap Noorderzijlvest en van het Wetterskip Fryslân niet meer weg te denken. Het vormt de grootste bergboezem voordat het water kan worden geloosd op de Wadden. De spuisluizen op Lauwersoog vormen het lozingspunt van al het overtollige water uit het Lauwersmeer, een karakteristiek complex midden op de dijk in Lauwersoog.

De afsluiting van het Lauwersmeer werd in gang gezet vanwege de Deltawet. Na de overstromingen van met name Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden was een betere kustverdediging nodig. Het doortrekken van de dijk tussen Friesland en Groningen betekende een verbeteren van de bescherming, een kostenbesparing bij de aanleg van de hogere dijken en tegelijk ontstond op die manier een vergroting van de waterberging. Die boezemfunctie van het Lauwersmeer was een belangrijk argument voor het waterschap Electra om voor de afsluiting stelling te nemen. De heer R.J. Clevering, destijds voorzitter van het waterschap Hunsingo en bestuurslid van het waterschap Electra, was vanuit waterstaatkundig oogpunt een groot voorstander van deze inpoldering.

De heer Clevering onthulde bij de sluizen ook een kunstwerk met gedenkplaat van de kunstenaresse Wia van Dijk uit Assen. Het kunstwerk is een windwijzer met daarin de roepnaam van de heer Clevering, Ru. De kunstenaresse verwijst met de windwijzer naar het water, het stromen en bewegen, alsook naar de persoon van de heer Clevering. De gedenkplaat in de dijk geeft een korte toelichting op de persoon: Rubertus Jacob Clevering,

een leven in dienst van het water. Vele jaren was hij de gedreven en visionaire voorzitter van de waterschappen Hunsingo, Electra en Ommelanderzeedijk. Waterschapsman in hart en nieren.