KNHS


Mode en trends in de dressuursport
2 oktober 2007

De laatste tijd worden veel vragen gesteld over welke dressuurjasjes zijn toegestaan tijdens KNHS-wedstrijden. Reglementair is bepaald dat: tenzij het verenigingstenue wordt gedragen, deelnemers in de ring dienen te verschijnen, gekleed in een zwarte of donkerblauwe rij-jas; type colbert met knopen en platliggende revers, het zitvlak geheel of gedeeltelijk bedekkend, zoals artikel 143 van het Disciplinereglement Dressuur voorschrijft. Dit betekent dat uitsluitend van deze kleur (blauw/zwart) kan worden afgeweken wanneer een verenigingstenue gedragen wordt. Voor ponyruiters- en amazones in de klasse Z1 en Z2 geldt dat zij het verenigingstenue (veelal een sweater) niet hoeven dragen en een rijjas mogen dragen, die dan moet voldoen aan de bovengenoemde voorschriften.

Speldjes of andere uitingen op een rijjas in de dressuursport Voor het dragen van bijvoorbeeld speldjes en uitingen is Hoofdstuk 8 van het Algemeen Wedstrijdreglement Reclame-uitingen en/of sponsorvermeldingen van toepassing. In dit hoofdstuk is eveneens bepaald dat alle andere vormen van publiciteit of reclame (ofwel hetgeen niet is voorgeschreven in dit hoofdstuk) verboden zijn. Wanneer speldjes of andere uitingen worden gedragen dienen de bepalingen van dit hoofdstuk in acht te worden genomen. Zo mag de afbeelding van een logo of beeldmerk op de revers - geborduurd of in de vorm van een speldje - niet groter zijn dan 16 cm2.

Wat mag nu wel en wat mag niet?
Hieronder een tweetal voorbeelden van rijjassen, waarover veel vragen de KNHS bereikten. Beide jassen zijn mooi en vast erg draagbaar, echter is de linkerjas wel toegestaan op KNHS-wedstrijden en de rechterjas niet. Dit omdat de jas geen platliggende revers heeft, knopen ontbreken en niet het model van een colbert heeft. Het jasje dat een beetje op een dressuurrok, maar is het door de lengte van de panden niet is, is wel toegestaan. Het voldoet aan de bepalingen die in het Disciplinereglement Dressuur aan een rijjas worden gesteld, waaronder: type colbert met knopen en platliggende revers, het zitvlak geheel of gedeeltelijk bedekkend. Niet is omschreven dat de voor- en achterzijde - de panden - van een rijjas gelijk moeten zijn (dat is overigens in de modewereld ook geen kenmerk van een colbert). De reguliere rijjas is op het tweede plaatje te zien.

Vanaf de Lichte Tour wordt een zogeheten dressuurrok (in de kleur blauw of zwart) gedragen. Als je twijfelt of een bepaald model is toegestaan (dit is natuurlijk mede afhankelijk bij jouw vereniging in een verenigingstenue moet worden gereden), neem dan - vóór het jasje aan te schaffen - contact op met de KNHS.

Ontwikkeling kleding in de dressuursport
Momenteel wordt besproken of de bepalingen met betrekking tot de kledingvoorschriften in met name de dressuursport aangepast zouden moeten worden. Dit omdat er veel mooie rijjassen op de markt zijn gebracht, die qua pasvorm en materiaal zeer draagbaar zullen zijn. Op dit moment is hierover nog geen besluit genomen en moeten deelnemers aan wedstrijden voldoen aan hetgeen in de wedstrijdreglementen is bepaald. Wanneer hier mogelijk wijzigingen op komen, leest u dat in de PaardenSport, de digitale nieuwsbrieven en/of op de KNHS-website.

Dragen van KNHS- teamkleding tijdens reguliere KNHS- en/of internationale wedstrijden
Voor kaderleden geldt dat wanneer zij individueel of als lid van een team door de KNHS worden uitgezonden, zij verplicht zijn - indien de KNHS teamkleding beschikbaar stelt - de door de KNHS ter beschikking gestelde (team)kleding te dragen. Hierover worden met de sporters afspraken gemaakt. Het is niet toegestaan de kleding tijdens KNHS-wedstrijden te dragen.