Gemeente Hengelo

Speciale Pink Ribbon-onderzoeksunit geopend

Op maandag 1 oktober heeft wethouder Bert Otten de speciale Pink Ribbon-onderzoeksunit geopend. De mobiele onderzoeksruimte waar het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt gehouden staat op het Burgemeester Jansenplein. Bert Otten opende de onderzoeksruimte door een roze lint door te knippen. Vervolgens boodt hij de eerste twee vrouwen die voor onderzoek kwamen een bos roze bloemen aan. Ook de drie laboranten ontvingen een bos bloemen. Ten slotte hield hij een toespraak over het belang van het bevolkingsonderzoek.

In oktober vinden wereldwijd allerlei activiteiten plaats om aandacht te vragen voor borstkanker. Daarom is de onderzoeksunit in Hengelo omgetoverd tot een Pink Ribbon-onderzoeksunit. Pink Ribbon is het internationale symbool van de strijd tegen borstkanker.

Bert Otten opent de onderzoeksruimte door een roze lint door te knippen.

Vroege opsporing

De Stichting Vroege Opsporing Borstkanker (SVOB) voert in Hengelo het bevolkingsonderzoek naar borstkanker uit. Elk twee jaar krijgen alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging om gratis een mammogram (borstfoto) te laten maken. Door een borstfoto te nemen, kunnen tumoren in de borst in een zeer vroeg stadium worden opgespoord. Door vroege opsporing kunnen vrouwen beter behandeld worden. Dit is belangrijke omdat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen is. Uit onderzoek blijkt dat één op de negen vrouwen in haar leven borstkanker krijgt. Mede door het bevolkingsonderzoek zijn de overlevingskansen voor vrouwen met borstkanker sterk toegenomen.

Bevolkingsonderzoek in Hengelo

Het bevolkingsonderzoek in Hengelo vindt plaats van 1 oktober 2007 tot medio
april 2008. Alle vrouwen met de geboortejaren 1932 tot en met 1957 komen ervoor in aanmerking. Ze ontvangen een schriftelijke uitnodiging op volgorde van postcode. Wanneer het tijdstip niet uitkomt, is het altijd mogelijk om een afspraak te verzetten. De deelnemers aan het onderzoek ontvangen binnen twee weken schriftelijk bericht over de uitslag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de SVOB, telefoon (053) 433 8010. Of kijk op de website www.svob.nl.

De speciale Pink Ribbon-onderzoeksruimte staat op het Burgemeester Jansenplein.